Ország-világ

2005.03.10. 17:53

Óvodában reklámozott egy gyorsétterem

Óvodákban és iskolákban reklámozta termékeit az egyik budapesti gyorsétterem. Erre a szülők hívták fel a figyelmet, akik panaszt tettek az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületnél és az oktatási ombudsmannál, a törvény ugyanis tiltja az ilyen reklámokat.

BAMA

A cég szerint egyedi esetről van szó és már megtették a szükséges intézkedéseket.

A gyorsétterem egyik dolgozója - a többi közt - ebben a zuglói óvodában is oszotgatott kérdőíveket. Az intézmény vezetője azt mondta: későn vették észre, hogy a szórólap valójában reklám. Elmondása szerint éppen nem volt az intézményben, amikor behozták az anyagot, és csak napok múlva került látókörébea lap, amikor az ügy már nyilvánosságra került.

A szórólapok kitöltéséért cserébe kedvezményre jogosító kártyát ígértek a gyerekeknek. A cég szerint csak egyedi akcióról van szó, ami nem része az országos kampánynak. Elmondásuk szerint minden éttermet és illetékest értesítettek arról, hogy reklámot ilyen formában nem szabad folytatni, azonnal fejezzék be és továbbra is csak az éttermen belül toborozzanak tagokat.

A fogyasztóvédelmi felügyelőséghez eddig ugyan még nem érkezett panasz, a hatóság azonban hivatalból eljárást indított. Ha a gyorsétterem törvényt sértett, több százezer forintos pénzbírságot is kaphat. Tilos ugyanis az óvodákban és az általános iskolákban a gazdasági reklámtevékenység, néhány kivételtől eltekintve, például, hogyha valaki egeszséges életmódról szóló információkat juttat el, vagy társadalmilag hasznos problémákat feszeget. Egy termékreklám viszont nem minősül ebbe a kivételbe tartozó reklámtevékenységnek.


 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában