Ország-világ

2005.03.16. 00:00

Óvodások a sokféleségért

Nemzetiségi hetet rendeztek az V. kerületi Bástya utcai óvodában. Sok nép gyermeke tölti itt együtt mindennapjait. Jól érzik magukat nálunk.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="129"] Mohamed Wahide (6) és Flóra Ryan (5) két nyelven tudnak folyékonyan
[/caption]– Hogy milyen vér csörgedezik Flóra lányom ereiben? Vegyes. Főleg magyar, de német, dán, angol, francia, zsidó, ír, skót is van az ősei között. Olyan ő, mint a legnemesebb ír whisky. Én meg nemzetközi apa vagyok.
Christopher Ryan színes ábrát mutat. Kislánya harminckét elődjét vette számba, úgy jött ki az eredmény. Ryan úr Angliából települt Magyarországra, amikor innen választott feleséget. Gyermeküket a Bástya utcai óvodába járatják.
– Apukám szír, anyu magyar – közli a hatéves Mohamed Wahide. – Tudok arabul és magyarul is. Szeretek óvodába járni. Kóstold meg ezt! Arab süti, mi csináltuk otthon. Finom.
Az óvodában most rendeztek először nemzetiségi hetet.
Az asztalokon keleti édesség, francia sajt, vietnami csemege. Apró zászlókkal díszítve. A falakon képek távoli országokról.
A kicsik egy darabig figyelik az ünnepi beszédeket, aztán a padlóra telepednek, mesekönyvet lapozgatnak. Sárgás, fekete, fehér arcok hajolnak össze.

 

Természetes nekik, hogy különböznek egymástól

Büszkék vagyunk rá, hogy amolyan nemzetközi óvoda lettünk. Pedig véletlenül alakult így – mondja Pálfi Györgyné intézményvezető. – Van olasz, német, szír, belga, kongói, francia, roma szülőtől származó gyerekünk is. Főként vegyes házasságból születtek. Több nyelven tudnak már, és simán váltanak egyikről a másikra. Jó dolog, hogy ilyen sokfélék. Korán megtanulják elfogadni a másik ember másságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában