Ország-világ

2005.03.07. 06:48

Szerepek és szerelmesek

A hős hosszú, forró csókban forr össze imádottjával, majd legördül a függöny. Nem egyszer előfordult már, hogy a színpadi szerelem a magánéletben is folytatódott.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="314"] Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva első látásra szeretett egymásba a Miskolci Nemzeti Színház előadásán
[/caption]Szenvedélyes csókok, ölelések színpadon és filmen. Játék
– mondják. És ha nem? Számtalan történet mutatja az ellenkezőjét. Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán legendás szerelme is színpadon kezdődött. 1960. november 15-én játszották a miskolci színházban Pavel Kohout Ilyen nagy szerelem című színművét. Három előadásra meghívták a Vígszínházból Ruttkai Évát, hogy eljátssza Latinovits Zoltán mellett a főszerepet. Óriási sikert arattak. Latinovits ezt írta a színésznőnek az előadás után: ,,Köszönöm, hogy látszódhattam Maga mellett.” Ruttkai válaszolt: ,,Maga nem látszódott, hanem élt. És ez a legtöbb.” 1963-ban már Pesten találjuk Latinovitsot, méghozzá a Vígszínházban. Rómeó szerepére készül, Júlia nem más, mint Ruttkai. A pár egészen Latinovits Zoltán haláláig együtt maradt.

Pogány Judit (61) és Koltai Róbert (62) szerelme is tartósnak bizonyult, harmincnégy éve tart a házasságuk. – Kaposvárott játszottam – meséli Pogány Judit. – Nem voltam nagyon mutatós lány. Ám ezzel szemben büszke és válogatós. A színházban játszottak Bessenyei Ferenc ikerlányai. Zsófi jó barátnőm volt. Ő mondta, a színházhoz szerződik Koltai Robi, az majd tetszik neked – emlékszik vissza a színésznő. Amikor Koltai megérkezett a színházba, Judit már várta a művészbejárónál, és jobbról-balról megcsókolta. Robi és Judit jó barátok lettek. A színész akkor még az egyik táncoslánynak udvarolt. Aztán Judit a János vitéz című darabban játszott, kis szerepe volt, mégis óriásit alakított. Krokodilkönnyeket hullajtott, amikor vőlegényétől elbúcsúzott a színen. Koltai látta a darabot, és megmagyarázhatatlan, de kettőjük szerelme akkor kezdődött – állítja a színésznő. A színész ugyan két évre Pécsre szerződött, de már nevettek a színházban a napi többszöri telefonján. Aztán egyre többet játszott Kaposvárott, amíg 1971-ben összeházasodtak.

Liptai Claudia (32) és Gesztesi Károly (40) is játék közben szeretett egymásba, A Thália Színházban a Mámor című kétszemélyes darabot játszották. A pár szétválik, majd újrakezdi a kapcsolatot. Zűrös szerelem, de egymás nélkül nem megy – meséli Gesztesi. 2001. szeptember 10-én volt a darab bemutatója. A Mámor plakátján még látható a két New York-i torony, közöttük a két főhős. Másnap történt a tragédia. Persze, vannak színészpárok, akik távol a színháztól ismerkedtek meg. Ilyen Rudolf Péter (46) és Nagy-Kálózy Eszter (39). – Hál’ istennek, civilként találkoztunk – mondta a férj.

Kitartó párok: Almási Éva–Balázsovits Lajos Piros Ildikó–Huszti Péter Détár Enikő–Rékasi Károly Vándor Éva–Harmath Imre Akik elváltak: Hegyi Barbara–Balikó Tamás Ullmann Mónika–Miller Zoltán Balázsovits Edit–Kaszás Attila Básti Juli–Gothár Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában