Ország-világ

2005.04.04. 08:23

A Nagy testvér mobilon figyel

Rövidesen bármelyikünk pillanatnyi tartózkodási helye is megismerhető lesz a mobiltelefonon.

Bak Mihály

Hol a gyerek már megint? Csak nem veszett el a nagypapa? Az aggódó hozzátartozók belátható időn belül választ kaphatnak ezekre a kérdésekre, ha az egyik mobiltelefon-szolgáltató befejezi az ezt lehetővé tevő fejlesztést. A részletekről azonban nem árultak el bővebbet a Pannon GSM-nél. A szolgáltatás alapja a rádiótelefonok működési elve. A bekapcsolt készülék mindig a hozzá legközelebbi átjátszóállomásra „jelentkezik be”, s ez az úgynevezett cellaadat árulja el, hol van a telefon. Sűrűn lakott területen körülbelül száz méter, ritkábban lakottakon esetleg egy kilométer pontossággal.

A rendkívül szigorú adatvédelmi szabályok miatt is jelenleg csak cégek számára áll rendelkezésre úgynevezett flottaszolgáltatás, jellemzően nagyobb járműpark autóinak nyomon követése. A Vodafone nem kínál ilyen lehetőséget, szerződni a Pannonnal és a T-Mobile-lal lehet. Mindkettőnél közös az aprólékos nyilatkozattételi kötelezettség a megrendelő és alkalmazottja részéről, minimálisra csökkentve a jogosulatlan figyelés lehetőségét. Az alkalmazottaknak tudniuk kell, hogy telefonon keresztül figyelemmel kísérik mozgásukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában