Ország-világ

2005.04.23. 00:00

Életveszély a gumihegységben

A Reggel Ócsa határában bukkant rá egy hatalmas szemétlerakóra, amely tele van veszélyes, köztük rákkeltő anyagokkal.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Mintha aknamezőn járna az ember! Nem tudjuk, mi rejtőzik a mélyben, de így is veszélyesnek tűnik.
[/caption]Újabb veszélyes anyagokra hívta fel figyelmünket egy olvasónk. Szerinte Ócsa mellett, egy „gumihegység” közepén több köbméternyi tűz- és robbanásveszélyes anyagot ásott el valaki. Egyebek mellett klór-benzonátot, amely 27 Celsius-fok felett robbanásveszélyes.
A Reggel helyszíni szemlére indult.

Ócsa főváros felőli végében, egy keskeny bokros-fás sávon nyolcszáz méter hosszan és húsz méter szélességben húzódik a használt gumiabroncsokból álló hegység. Becslések szerint több tízezer gumi hever itt a traktorabroncstól a személyautó-gumiig. A látvány döbbenetes. Hatalmas mennyiségű háztartási szemetet és bontott aszfaltot is találunk. Rábukkanunk az elvermelt hulladékra is. Egy őz ugrik el jöttünkre. Az árokba hordott állítólagos veszélyes hulladékot fekete anyaggal kevert földdel takarták le. Ez utóbbi darált guminak tűnik. Hogy mi van a föld alatt, nem látjuk. Ha olvasónknak igaza van, a környezetre és az élővilágra rendkívül veszélyes az anyag.

Az önkormányzatnál Dönti Károly polgármester a fejét fogja, amikor elmondjuk, mit tapasztaltunk. Azonnal értesíti a tűzoltóságot. Számunkra meglepő dolog történik. Ott jártunk után két órával a polgári védelem már mintát vesz. A környezetvédelmi hatóság kárelhárítója felméri az egész szeméthegységet. Becslése szerint a gödörben 10 köbméternyi ismeretlen anyag lehet. A feltárás sürgős. Hogy ez hány napba, hétbe telik majd, nem tudjuk. A hatóság mindenesetre feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen természetkárosítás miatt. Ugyanis a látható szenny is elég ehhez.

Az ócsai polgármester keserű öröme

Dönti Károly, Ócsa vezetője, noha döbbenten értesült a veszélyes hulladékokról, örült az újságíróknak. – Egyesek Budapest szemétlerakójának nézik a dél-pesti régiót. Ki tudja, hol és mit ástak már el. Borzasztó belegondolni, hogy esetleg károsodhat emiatt a tájvédelmi körzet. Az itt élők egészségéről már nem is szólva. Tehetetlenek vagyunk a gumihegyekkel szemben is, nemhogy a rákkeltő anyagokkal. A szeméttel teli erdősáv magántulajdonban van. A környezetvédelmi hatóság talán rábírhatja a tulajdonost a mentesítésre – mondja. Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője szerint a tulajdonos költségére mentesíthetik a területet. A költségeket az állam meg is előlegezheti, de behajtja a terület tulajdonosán.

Életveszélyes!

A klór-benzol színtelen, jellegzetes szagú folyadék. Hevítésre bomlik. Tűzben mérgező és maró hatású füstöt fejleszt. Hevesen reagál erős oxidáló- szerekkel, tűz- és robbanásveszélyt okozva. 27 Celsius-fok felett robbanásveszélyes gőz-levegő keverék keletkezhet. Az anyag párolgása következtében 20 Celsius-fokon a levegő veszélyes szennyeződése meglehetősen gyorsan kialakulhat. Megtámadja a gumit és egyes műanyagokat. Az anyag a szemet és a bőrt támadja. Kémiai (toxikus) tüdőgyulladást okozhat. Hatással lehet a központi idegrendszerre, a májra és a vesére. A tudati szint csökkenését is okozhatja.

tele van veszélyes, köztük rákkeltő anyagokkal. Szemán László Az ócsai polgármester keserű öröme Dönti Károly, Ócsa vezetője, noha döbbenten értesült a veszélyes hulladékokról, örült az újságíróknak.

– Egyesek Budapest szemétlerakójának nézik a dél-pesti régiót. Ki tudja, hol és mit ástak már el. Borzasztó belegondolni, hogy esetleg károsodhat emiatt a tájvédelmi körzet. Az itt élők egészségéről már nem is szólva. Tehetetlenek vagyunk a gumihegyekkel szemben is, nemhogy a rákkeltő anyagokkal. A szeméttel teli erdősáv magántulajdonban van. A környezetvédelmi hatóság talán rábírhatja a tulajdonost a mentesítésre – mondja.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője szerint a tulajdonos költségére mentesíthetik a területet. A költségeket az állam meg is előlegezheti, de behajtja a terület tulajdonosán. Életveszélyes!

A klór-benzol színtelen, jellegzetes szagú folyadék. Hevítésre bomlik. Tűzben mérgező és maró hatású füstöt fejleszt. Hevesen reagál erős oxidáló- szerekkel, tűz- és robbanásveszélyt okozva. 27 Celsius-fok felett robbanásveszélyes gőz-

levegő keverék keletkezhet.

Az anyag párolgása következtében 20 Celsius-fokon a levegő veszélyes szennyeződése meglehetősen gyorsan kialakulhat. Megtámadja a gumit és egyes műanyagokat. Az anyag a szemet és a bőrt támadja. Kémiai (toxikus) tüdőgyulladást okozhat. Hatással lehet a központi idegrendszerre, a májra és

a vesére. A tudati szint csökkenését is okozhatja. Mintha aknamezőn járna az ember! Nem tudjuk, mi rejtőzik a mélyben, de így is veszélyesnek tűnik. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában