Ország-világ

2005.04.22. 06:35

Ma káosz lesz Pesten

Péntek este megbénul a belváros közlekedése. A Felvonulási tértől a Moszkva térig egy két és fél kilométer hosszú biciklikonvoj halad majd.

Zsidai Péter

Este hat órától nyolcig az ország eddigi legnagyobb kerékpáros felvonulását szemlélhetik meg az óriásdugóba ragadt fővárosi autósok. Akár tízezer biciklista is részt vehet a Föld Napja alkalmából szervezett tekerésen.
A szervezők érzékeltetni akarják, hogy a városi kerékpározás egyre fontosabb tényező a közlekedés, a várostervezés és a zöld politika szempontjából. Bemutatják, mennyien közlekednének kerékpárral, ha a városokban megfelelőek lennének a körülmények, egyúttal bátorítják azokat, akik eddig nem mertek kiszállni autójukból. Aki mégis autójában marad, és nem akarja idegrendszerét próbára tenni, mindenképpen kerülje el a konvoj útvonalát. Péntek este a belvárosban csak metróval, a 2-es, a 18-as és 19-es villamosokkal lehet közlekedni.
Ha a közterületet rendeltetésszerűen használják, akkor abba a fővárosnak nincs beleszólása, mondta a Reggelnek Endrédy István, a Városképvédelmi Bizottság elnöke. Más esetekben a testület elé kerül a területfoglalási kérelem. Mivel ez rendeltetésszerű használat, az engedélyt a Budapesti Rendőr-főkapitányság adta ki. Pontosabban a hozzájuk érkezett bejelentést jóváhagyta. A BRFK szerint nem bénul meg a közlekedés, mivel csak szakaszos útlezárásokra lesz szükség. A szervezők szerint fél óránként haladnak majd át egy lezárt szakaszon.

Tudatosan nem a zöldbe szervezik a felvonulást

A tekerést immár második alkalommal rendezi a Városi Biciklizés Barátai, a Zöld Fiatalok és a Hajtás Pajtás kerékpáros futárszolgálat. Kürti Gábor szóvivő lapunknak elmondta, szándékosan nem zöldterületen szervezték a felvonulást, mivel a belváros közlekedésén szeretnének javítani. Ennek pedig csak két eszköze van, a tömegközlekedés és a kerékpár.

Félmillió kerékpár közlekedik a főváros útjain

Budapesten a Kerékpárosok Országos Szövetsége (KEROSZ) becslése szerint körülbelül ötven kerékpáros szervezet működik, ötvenezer taggal. Ebben már benne vannak a természetjárók is. Szervezetten körülbelül 2500-an tekernek a fővárosban, tízezren pedig rendszeresen használják a drótszamarat. Félmillióra becsülik a fővárosi kerékpárok számát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában