Ország-világ

2005.04.11. 06:18

Magas kamat, ingatag piac

Románia mától szabad utat adott a külföldi befektetőknek, akik elhelyezhetik pénzüket a romániai pénzintézetekben. Az érdeklődés hatalmas, hisz a bankbetétek kamata tíz százaléknál magasabb.

Bán Károly

Ahhoz, hogy valaki lejszámlát nyisson, nem kell kiutazni az országból, ezt megteheti idehaza is. Az OTP-ben már mától, de hasonló szolgáltatást rövid időn belül több bank nyújt. Igaz, ha valaki idehaza nyit romániai devizában vezetett számlát, alacsonyabb betéti kamatra számíthat, mintha ugyanazt odakinn tenné meg, ami a magasabb kezelési költségnek tudható be. Kétségkívül csábítóak a magasabb kamatok, ám a mesésnek tűnő keleti hozamok nagy kockázatot jelentenek. A román piac egyelőre még ingatag. A magasabb kamatot elviheti az árfolyamveszteség, s egy törékeny piacon erre nagyon kell figyelni. Ahova sok pénzt visznek a magas kamatok miatt, ott mindig nagy a kockázat, mert nem tudni, mire készül a spekulációs tőke. Ha hirtelen kivonják a pénzt, összeomolhat a pénzpiac.

Különösen a bukaresti tőzsde lehet csábító, mert egy év alatt 90 százalékkal emelkedett az index. Ám a hazai kisbefektetőknek egyelőre nem árt óvatosan tekinteni a keleti tőzsdék felé. Sok még a bizonytalanság, a forgalom kicsi, a részvények száma alacsony, a tőzsdei cégek kevéssé átláthatók. Egyetlen rossz hír hatására minden fejre állhat.

Népszerű román papír

A román tőzsdére merészkedő külföldi befektetők – akár jogi, akár magánszemélyek – 10 százalék osztalékadót fizetnek. Az adóreform, Románia 2007-es uniós csatlakozása, a román pénzpiac felszabadítása és megnyitása egyaránt fokozza a befektetők érdeklődését. A legkeresettebbek a Petrom Bucuresti, a Banca Romana, a Banca Transilvania és az Antibiotice részvényei.

Magyar alapok hozamai a kelet-európai tőzsdéken

Alap neve Egyéves hozam OTP Quality 53,07 CA Részvényalap 36,9 MKB Befektetési Alap 4,68 Raiffeisen –5,41 Budapest –7,33 Forrás: Bamosz, alapkezelők közlései Megjegyzés: a nagy kockázatot jól mutatja, hogy két alap is hatalmas nyereséget ért el, kettő pedig a befektetett tőkét sem hozta vissza teljes egészében.

Egymillió forint felett hatósági engedély kell

Egy 2001-es törvény tette lehetővé, hogy a magyar állampolgárok szabadon helyezhessék el pénzüket a világ bármelyik országában – mondta lapunknak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szóvivője. A pénzmosásról szóló törvény okán azonban ha valaki egymillió forintnál nagyobb összeget akar kivinni az országból, akkor azt be kell jelenteni a rendőrségen. Természetesen ha Európai Unión kívüli országról van szó, akkor a pénz kivitelét a fogadó ország szabályai határozzák meg. Romániában a jogszabályok immár lehetővé teszik a külföldieknek a számlanyitást.

OTP Quality 53,07

CA Részvényalap 36,9

MKB Befektetési Alap 4,68

Raiffeisen –5,41

Budapest –7,33

Forrás: Bamosz, alapkezelők közlései

Megjegyzés: a nagy kockázatot jól mutatja, hogy két alap is hatalmas nyereséget ért el, kettő pedig a befektetett tőkét sem hozta vissza teljes egészében. Egymillió forint felett hatósági engedély kell Egy 2001-es törvény tette lehetővé, hogy a magyar állampolgárok szabadon helyezhessék el pénzüket a világ bármelyik országában – mondta lapunknak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szóvivője. A pénzmosásról szóló törvény okán azonban ha valaki egymillió forintnál nagyobb összeget akar kivinni az országból, akkor azt be kell jelenteni a rendőrségen. Természetesen ha Európai Unión kívüli országról van szó, akkor a pénz kivitelét a fogadó ország szabályai határozzák meg. Romániában a jogszabályok immár lehetővé teszik a külföldieknek a számlanyitást. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában