Ország-világ

2005.04.16. 00:00

Mégsem zárnak be fürdőket

A kormány várhatóan újabb haladékot ad a fürdők tulajdonosainak. A jövő év végéig kell felszerelni valamennyi medencét vízforgatóval. A halasztás nem mehet a vízminőség rovására.

Bán K. – Tóth A.

A közfürdők vízforgatásának ügye az ország szégyene. Kilenc éve hoztak erre jogszabályt, most kell harmadszor ezt nem komolyan venni. Négy éve azért, mert a hazai fürdőmedencék felét kellett volna bezárni. Az idén május elseje a határidő. A helyzet valamit javult, most már csak minden hatodikra kéne lakatot tenni, összesen 330 medencére, ha a kormány nem dob újra mentőövet a fürdőtulajdonosoknak.

A bezárásra ítélt medencék többsége kisvárosokban, falvakban található. A településeknek nincs pénzük a vízforgatóra, amely legkevesebb 20 millió forintba kerül. Két évvel ezelőtt 42 millió forint volt az átlagos költség, a korábbi öt esztendő felújításait figyelembe véve. Ha most mind a 330 medencét fel akarnák szerelni vízforgatóval, illetve az ehhez szükséges átalakításokat is el akarnák végezni, akkor ez minimum 12, de inkább 14–16 milliárd forintba kerülne. A gazdasági minisztérium 100 milliós keretére pályázhattak az önkormányzatok, s nyerhettek ötmillió forintot.

A helyhatóságoknak kilenc évük volt a megoldás keresésére, ám pénzhiányra hivatkozva mindig odébbtolták a fürdők aktáját. Farkas Imre, Szolnok megyei országgyűlési képviselő lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a kormány szerdán dönt a határidő módosításáról. Idén a területfejlesztési tanácsoknál lehet még pályázni vízforgatóra. A régiók összesen 18 milliárd forint sorsáról döntenek, tehát a medencék ügyére csak akkor lehetne pontot tenni, ha szinte minden pénzüket erre fordítanák.

Ellenőrzik a vízminőséget

A következő másfél évben megoldást kell találni a für-dőkre – mondta lapunknak Horváth Gábor, a fürdőszövetség elnöke. De azokat a medencéket, amelyeknél a vízminőséggel gond lesz, az ÁNTSZ addig is bezáratja. Az ellenőrzések folyamatosak lesznek a strandokon.

Mezőtúr máris pályázott

Mezőtúr önkormányzata csütörtökön döntött úgy, hogy a területfejlesztési tanácsnál 130 millió forintra pályázatot nyújt be. Ennyibe kerülne három medencéjének vízforgatóval való felszerelése – mondta Németh Pál jegyző. Húsz százalék önerőt kell felmutatniuk.

Mezőtúr máris pályázott Mezőtúr önkormányzata csütörtökön döntött úgy, hogy a területfejlesztési tanácsnál 130 millió forintra pályázatot nyújt be. Ennyibe kerülne három medencéjének vízforgatóval való felszerelése – mondta Németh Pál jegyző. Húsz százalék önerőt kell felmutatniuk. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában