Ország-világ

2005.04.21. 06:23

Mosolytesztben alulmaradnak a nők

Kétségessé vált az a közvélekedés, hogy a nők megérzőképessége jobb, mint a férfiaké. Erre enged következtetni egy nagyszabású brit kutatás.

Tornai Sz.

[caption id="" align="alignleft" width="180"] A mosolygós arc mindig vonzó, de nem mindig őszinte
[/caption]A Hertfordshire Egyetem kutatói nem kevesebb, mint tizenötezer férfin és nőn végezték el a mosolytesztet. A kísérleti alanyoknak az volt a dolguk, hogy különbséget tegyenek a tettetett és a valódi mosoly között rövid képsorok alapján. Az eredmény meglepő. A férfiak 72 százalékban válaszoltak helyesen, míg a nők csak 71 százalékban.

Az önkéntesektől azt is megkérdezték, hogy mennyire büszkék a megérzőképességükre. A nők nyolcvan százaléka azt felelte, hogy nagyon jó megérzőképességgel rendelkezik. A férfiaknak csupán az ötvennyolc százaléka mondta el ugyanezt. A két nem teszteredményei közti különbség akkor vált igazán szembetűnővé, amikor az ellenkező neműek mosolyfotóit tették elébük. A férfiak a hamis női mosolyok 76 százalékát leplezték le, míg a nők a hamis férfi mosolyok csupán 67 százalékát ismerték fel. A kutatás vezetője, Richard Wiseman pszichológus professzor úgy összegezte véleményét, hogy megdőlni látszik a női intuíció (megérzőképesség) legendája. – A korábbi kutatások eredményei ugyan a női megérzés mellett szólnak, de valószínűnek tűnik, hogy idővel a férfiakban felerősödik ez a képesség – nyilatkozta Wiseman.

A vizsgálat részben az interneten zajlott, részben az edinburghi nemzetközi tudományos fesztiválon. A résztvevőknek ki kellett tölteniük egy rövid kérdőívet. A kutatók ezáltal betekintést nyertek, hogy kik azok, akik különösen érzékenyek a másokban munkálkodó érzelmekre. Sok esetben az is kiderült, hogy aki valóban mosolyog, annak a szeme körüli izmok is működésbe lépnek. Aki csak tetteti a mosolyt, annak csak a szája görbül. A vizsgálat ugyan véget ért, de továbbra is bárki a világon elvégezheti önmagán a tesztet az internet segítésével. A teszt a következő címen található: http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/mind/surveys/smiles.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában