Ország-világ

2005.04.11. 00:00

Száz éve született a költő

Ma ünnepeljük József Attila századik születésnapját. Sok versében említette Budapestet, amelyhez ezer szállal kötődött.

Összeállította: Nagy Vajda Zs., Nagy E. D., Rados V.

Családi portrék, a pályatársak és a szerelmek portréi emlékeztetnek József Attilára a Gát utca 3. szám alatti szülőházban. Az anyagi nélkülözést fiatalon megismerő költő mire betöltötte a tizenötödik évét, a Ferencvárosban összesen tizenkilenc helyen lakott.

A „Mama” halála után (1920) a terézvárosi Lovag utcába költözött. A makói, szegedi, bécsi és párizsi tanulmányok után 1927-ben tért vissza Budapestre. Albérleteit továbbra is sűrűn váltogatta. A Korong utca 6. szám alatt három évig élt szerelmével, Szántó Judittal. Az arra látogatók ma is megnézhetik ezt a házat, az utcai falon álló emléktáblát. Abban az évben, amikor innen elköltözött, 1936-ban a Váci úti Szép Szó című új folyóirat egyik szerkesztője lett. Ez volt az egyetlen igazi irodalmi állása, ahol elismerték költészetét. A Korong utca után még öt helyen bérelt szobát. Tragikus halála évében, 1937-ben Budapesten a Káplár utca 5. szám alatt talált menedéket.

A súlyos beteg József Attila az év utolsó hónapjában tisztázatlan körülmények között Balatonszárszón halt meg. Születésének századik évfordulójára Budapesten számos helyen megemlékeznek. A Fillér Utcai Általános Iskolában éjjel-nappal verset mondanak. Az Andrássy úton, a Liszt Ferenc téren és a Király utcában verszászlókat raktak ki. A Magyar Nemzeti Bank pedig emlékérmét bocsát ki. A költő portréját ábrázoló tízforintos érméből 27 ezer darab készül.

A versek alkotóit soha nem becsülték meg valós művészi értékeik szerint

Nagy Pál (80) irodalomtörténész: – József Attila 1937 januárjában Thomas Mannal közösen lépett színpadra. A cenzúra miatt nem olvashatta fel erre az alkalomra írt versét. Így a neves vendégnek a szünetben adta át a költemény német fordítását. Rövid, de tartalmas életét olyan kiválóságok társaságában töltötte, mint például Móricz Zsigmond, Karinthy Frigyes és Illyés Gyula. Falucskai István (20), egyetemista: – Sajnos olyanok a magyar viszonyok, hogy azt, aki értékes, nem becsüljük meg, csak utólag. József Attila a mellőzöttség miatt sokat szenvedett. Ma is sok tehetséges fiatal jár hasonló úton. József Attiláról a Mama, az Eszmélet, a Dunánál című versek jutnak eszembe. És sajnos az öngyilkosság is. Bár ez még nem bizonyított tény. Bölcs Andrea (21), tanuló: – Én is írok verseket, novellákat. Húsz-harminc alkotásom van, de még egyelőre nem mertem senkinek megmutatni őket. József Attila az egyik legnagyobb magyar költőnk, mégsem tartozik a kedvenceim közé. Rossz hangulatú verseket írt, és ez néha az olvasót is képes lehangolni. Mindig a depreszsziót juttatja az eszembe, amire időnként én is érzek hajlamot.

Hobó: ma is velünk él

„Tudod, hogy nincs bocsánat” című előadóestjével az országot járja Hobó. Eddig tízezren hallották-látták műsorát. – József Attila költészete benne él az ország köztudatában. Akarva és akaratlanul, tudatosan és ösztönösen. Egészen pici, elhagyatott falvakban is. Olyan emberek hallanak tőlem a kötőóriásról, akik soha egy versét nem olvasták. Túl a művészetén, a versekből igazság sugárzik. És találkozik a mai magyar valósággal. Ez a tanulság lefegyverző erejű. Számomra megdöbbentő és felemelő – mondta a Reggelnek Hobo. (váczy)

Falucskai István (20), egyetemista: – Sajnos olyanok a magyar viszonyok, hogy azt, aki értékes, nem becsüljük meg, csak utólag. József Attila a mellőzöttség miatt sokat szenvedett. Ma is sok tehetséges fiatal jár hasonló úton. József Attiláról a Mama, az Eszmélet, a Dunánál című versek jutnak eszembe. És sajnos az öngyilkosság is. Bár ez még nem bizonyított tény.

Bölcs Andrea (21), tanuló: – Én is írok verseket, novellákat. Húsz-harminc alkotásom van, de még egyelőre nem mertem senkinek megmutatni őket. József Attila az egyik legnagyobb magyar költőnk, mégsem tartozik a kedvenceim közé. Rossz hangulatú verseket írt, és ez néha az olvasót is képes lehangolni. Mindig a depreszsziót juttatja az eszembe, amire időnként én is érzek hajlamot. Hobó: ma is velünk él „Tudod, hogy nincs bocsánat” című előadóestjével az országot járja Hobó. Eddig tízezren hallották-látták műsorát. – József Attila költészete benne él az ország köztudatában. Akarva és akaratlanul, tudatosan és ösztönösen. Egészen pici, elhagyatott falvakban is. Olyan emberek hallanak tőlem a kötőóriásról, akik soha egy versét nem olvasták. Túl a művészetén, a versekből igazság sugárzik. És találkozik a mai magyar valósággal. Ez a tanulság lefegyverző erejű. Számomra megdöbbentő és felemelő – mondta a Reggelnek Hobo. (váczy) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában