Ország-világ

2005.05.03. 00:00

Újabb brit veszteségek

Toronyi A.

Ellenséges tűzben meghalt egy brit katona Irak déli részén. Hosszú ideje ez az arab országban állomásozó brit erők első embervesztesége. A londoni védelmi minisztérium részleteket nem közölt az esetről, csak anynyit erősített meg, hogy a katona ellenséges akció következtében vesztette életét. A Dél-Irakban állomásozó, mintegy 8500 fős brit kontingenst ritkán éri áldozatokkal járó támadás, minthogy a térség zömmel síita lakossága pártolja a szövetségeseket.

Három nappal a brit parlamenti választások előtt Irak alig érdekli a szigetország közvéleményét. Pedig az utóbbi napokban két kínos kiszivárogtatás is a felszínre hozta a háború témáját. Az egyikből az derült ki, hogy a kormány jogi főtanácsadója maga is fenntartásait hangoztatta a fegyveres fellépés törvényességével kapcsolatban. A másik kiszivárogtatás eredményeként olyan titkos papírok kerültek elő, amelyek szerint Tony Blair kormányfő már egy évvel a háború előtt elkötelezte magát a részvétel mellett.

Bűnösnek vallotta magát a fogolykínzó katonanő

Szülőhelyén sztárként bánnak Lynndie Englanddal, bár a fiatal nő egyike volt azoknak, akik Irak hírhedt börtönében, az Abu Graibban megkínozták a foglyokat. Tegnap a „pórázos” amerikai katonanő bűnösnek vallotta magát. Az egész világot bejárták azok a fotók, amelyeket amerikai katonák készítettek iraki foglyok megalázásáról és kínzásáról. Az egyik képen England kutyapórázon tart egy földön fekvő meztelen irakit, a másikon cigarettával a szája sarkában idétlen vigyorral mutat egy pőre fogoly ágyékára. Értesülések szerint a női közkatonát a vádalkunak köszönhetően legfeljebb 11 évre ítéli a hadbíróság, bár egyébként több mint 16 év börtönbüntetés várna rá. A védelem érvelése az volt, hogy a börtönőrként szolgáló tartalékosok a katonai hírszerzés utasítását követték.

a foglyokat. Tegnap a „pórázos” amerikai katonanő bűnösnek vallotta magát. Az egész világot bejárták azok a fotók, amelyeket amerikai katonák készítettek iraki foglyok megalázásáról és kínzásáról. Az egyik képen England kutyapórázon tart egy földön fekvő meztelen irakit, a másikon cigarettával a szája sarkában idétlen vigyorral mutat egy pőre fogoly ágyékára.

Értesülések szerint a női közkatonát a vádalkunak köszönhetően legfeljebb 11 évre ítéli a hadbíróság, bár egyébként több mint 16 év börtönbüntetés várna rá. A védelem érvelése az volt, hogy a börtönőrként szolgáló tartalékosok a katonai hírszerzés utasítását követték. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában