Ország-világ

2005.06.15. 00:00

A fuvarozók a Parlament elé értek

Már a hazai utakon is hátrányban vannak a magyar árufuvarozók és személyszállítók külföldi versenytársaikkal szemben, ezért kéthetes tiltakozó körútjuk végén kedden átadták követeléseiket a kormány képviselőjének a Parlament előtt.

Palásti Péter

[caption id="" align="alignleft" width="226"] A fuvarozók egy követ fújtak
[/caption]Érdekképviseleti szerveik vezetői szerint nem az üzemanyagok irreálisan magas ára a legnagyobb probléma, hanem az, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesülnek az országutak magyar vándorai. Bizonyították ezt azzal is, hogy csak a hazai járműveket tartják vissza műszaki okokból, a sokkal roszszabb minőségű külföldieket nem. Márpedig főleg a szlovák autóbuszok és kamionok visznek el sok fuvart a magyar vállalkozók elől. Kétségtelen, hogy olcsóbbak, de – mint mondták – erről a magyar kormány is tehet. Főleg azért, mert nálunk a személyszállítókra kivetett összes adó csaknem 60 százalékát teszi ki az árbevételnek, míg Szlovákiában csupán 18-at. Gondot okoz az áfa-visszaigénylés is, de szeretnék elérni, hogy ezt az adót csak a számlák kiegyenlítése után kelljen befizetniük.

A harminc követelés között természetesen kérik az üzemanyagárak jövedékiadó-tartalmának minimum 10 százalékkal való csökkentését, továbbá azt, hogy vezessék be az egynapos autópálya-matricát, valamint nyilvántartási kötelezettségeik egyszerűsítését. A kormány képviseletében Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára vette át a petíciót, s ígéretet tett, hogy még ma ismertetik álláspontjukat a teljesíthető, illetve a teljesíthetetlen kérésekkel kapcsolatban. Bármi is legyen a válasz, a jogszabályok érdemi megváltoztatásáig a magyar fuvarozók rosszul járnak.

Palásti Péter A fuvarozók egy követ fújtak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában