Ország-világ

2005.06.02. 06:17

A rút kiskacsából kecses hattyú lett

Gyulay Zoltán

Angela Merkel személyében először töltheti be nő a kancellárjelölt szerepét. A kereszténydemokraták (CDU) vezérasszonya látványos átalakuláson ment keresztül, és ez a német lapok figyelmét sem kerülte el. Miként a közelmúltban a szociáldemokrata (SPD) kancellár haja színéről, pontosabban kora ellenére az ősz hajszálak hiányról cikkeztek, állítva, hogy tagadása ellenére minimum tonizálja magát, most Merkel új kinézetét vették górcső alá. A Bild című, legolvasottabb német napilap fényképeket közöl róla „előtte” és „utána” megjegyzéssel, a konzervatívok elsöprő észak-rajna-vesztfáliai győzelmére célozva.

„A hatalom széppé tesz?” – kérdezi az újság Merkelről, akit sugárzó mosollyal, csillogó szemmel, modern frizurával jellemeznek. Angela „rút kiskacsából kecses hattyúvá változott” – írják nemes egyszerűséggel, és persze firtatni kezdik, miként volt képes megválni egy esztendővel ezelőtti fáradt tekintetétől, lefelé biggyedő ajkától, loncsos hajzatától. Mai külalakja a Bild szerint leendő anyákat vagy éppen friss szerelmeseket idéz. Pedig még parafininjekciókkal, ráncfelvarrással sem próbálkozott.

Annyi bizonyos, hogy tanácsadók fazonírozták át, gondoskodtak élénk, vidám és fiatalos hatást keltő öltözékről. De hát ez csöppet sem egyedi a nagypolitikában. Elegendő magunk elé idéznünk Hillary Clinton kinézetét az első elnökválasztási kampány idejéből, utóbb a szenátori megválasztásáról. Hasonló változás figyelhető meg a jelenlegi amerikai First Ladynél is. Laura Bush-t hat esztendő múltán szinte alig lehet megismerni. A leglátványosabb különbség díja azonban mindenképpen Kamilláé, a brit trónörökös hitveséé. A korábbi fényképeken bár életvidám, de külsejére mit sem adó képet mutatott, az esküvőre viszont teljesen kisimultak, meglágyultak a vonásai, s igazi királynéi alkatként mutatkozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában