Ország-világ

2005.06.09. 07:27

A szabadpiaci mozgás veszélyezteti a magyar jövedéki termékeket is

Alkoholt, benzint, dohányt rejt a száraz szakkifejezés: jövedéki termék. Óriási nemzeti és vállalkozói érdekek ütköztek tehát Strasbourgban, ahol e termékcsoport belső piaci mozgásának szabályozásáról döntöttek a 25 tagállam euroképviselői.

Róka Zsuzsa/ Strasbourg

A győztes tábor az unió egységes belső piacának elmélyítését mindenek fölébe helyezi. Ezért a hatalmas anyagi értéket jelentő jövedéki termékek mozgásának teljes felszabadítása mellett tette le a garast. Ez az álláspontja a gazdag, régi tagállamoknak, illetve a hagyományosan liberális angolszász és skandináv csoportnak. A lengyel szocialista jelentésíró, Dariusz Rosati volt pénzügyminiszter nehezen tudta ezzel egyensúlyba hozni az elsősorban déli és új keleti uniós tagállamok által vallott nézetet, miszerint bizonyos korlátozó irányelveket mégiscsak fönn kellene tartani ennél az államháztartások bevételeit oly döntően befolyásoló árucsoportnál. Végül „lesöpörték” őket, és egyedül az a módosító javaslat maradt benn, a magyar néppárti Becsey Zsolttól, amely legalább a kannás egyéni benzinkereskedelmet visszaszorítaná.

Amíg a romániai ár- és jövedelemszint nagyságrendekkel marad alatta a magyarországinak, addig az egységes belső piac mindenhatóságának jelszavával akadálytalanul áradhat be a benzin, az alkohol és a dohány dömpingáron. Ez nemcsak a magyar állam bevételeit veszélyezteti, hanem az ország keleti és déli részein kereskedők és jövedéki termék-előállítók tíz-, sőt százezreinek érdekeit is sérti. Ellenszerként a fideszes képviselő átmeneti időszak engedélyezését javasolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában