Ország-világ

2005.06.14. 00:00

Argentin lecke nyár végén

Rendhagyó környezetben jelentették be hivatalosan az argentin válogatott augusztusi vendégjátékát. A Magyar Labdarúgó-szövetség a Westend bevásárlóközpont tetőteraszán nagyszabású rendezvényt szervezett.

Szabó Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="173"] Mészöly Kálmán (balra) 1982-ben vezette a magyar csapatot Argentína ellen, Lothar Matthäus nyáron fogja
[/caption]A körítésre rendkívül ügyeltek, a kezdésre már kevésbé. A sajtótájékoztató félórás késéssel kezdődött, ugyanis mintegy ötven Kispest-szurkoló is megjelent a rendezvényen, akik az MLSZ elnökét, Bozóky Imrét faggatták. Segítséget kértek a klub megmentéséhez. Bozóky szerint a kispesti nevelésű Torghelle Sándorért a nemzetközi szabályok értelmében nem jár nevelési pénz a Budapest Honvédnak. Tornyi Barnabásnak, a klub egykori edzőjének az ügyében Bozóky a jogerős bírósági ítéletre hivatkozva egyetértett a fellebbviteli bizottság kispestiekre nézve elmarasztaló ítéletével. Az elnök ugyanakkor megígérte, mindenképpen beszél Kiss Zsolttal, a kispesti egyesület kisebbségi tulajdonosával, hogy megnyugtató megoldást találjanak. A szurkolók távoztak, a buli folytatódott. Hivatalosan is bejelentették, hogy augusztus 17-én a Puskás Ferenc Stadionban Magyarország–Argentína barátságos mérkőzésre kerül sor.

– Örülhetünk annak, hogy eljön hozzánk az argentin csapat – mondta a szövetségi kapitány, Lothar Matthäus. – Úgy gondolom, rengeteget tanulhatunk tőlük a Málta és a Svédország elleni fontos vb-selejtezők előtt. Matthäus hozzátette: tudja, hogy a magyarok állandóan a régi emlékekről beszélnek, ezért kivételesen ő is beszélt a múltról. – Sokszor találkoztam az argentinokkal, de leginkább a két világbajnoki döntő maradt meg bennem. 1986-ban az argentinok megérdemelten nyertek a német válogatott ellen, ám négy év múlva visszavágtunk. Az 1990-es győzelem pályafutásom legnagyszerűbb diadala volt.

A magyar–argentin mérkőzés kapcsán számos támogatói akcióra kerül sor, amelyek révén a szurkolók kedvezményes áron juthatnak az amúgy 3900 és 13900 forint közötti belépőkhöz. Az is elhangzott, hogy a jövőben a Bet and Win internetes sportfogadásokkal foglalkozó nemzetközi cég is segíti az MLSZ munkáját.

A rendezvényen megjelent Mészöly Kálmán is. Ő az 1982-es világbajnokságon szövetségi kapitányként vezette a magyar csapatot. – Nagyon megvertek minket – emlékezett Mészöly. – Előtte a tatai edzőtáborban kiragasztottam a falra az argentin csapat poszterét. Felnagyíttattam, hogy a játékosok valódi méretükben láthassák a dél-amerikai sztárokat. Túlságosan védekező taktikát dolgoztam ki a meccsre, kikaptunk 4-1-re.

A jelenlegi magyar válogatott játékosa, Balog Zoltán 1997-ben a malajziai ifjúsági világbajnokságon szembekerült az argentinokkal. – Negatív emlékeim vannak arról a meccsről, kikaptunk 3-0-ra – mesélte a Ferencváros védője, Balog. – Már a kezdés előtt tudtuk, hogy az argentin játékosokkal profi szerződéseket kötöttek Európa élklubjai. Míg közülünk alig valakinek volt magyar élvonalbeli felnőttkontraktusa. Akkor Békéscsabán szerepeltem, csak néhány mecscsen léptem pályára az NB I-ben. A malajziai találkozón Cambiasso volt az emberem, de különösen Aimarra emlékszem, aki remekül játszott. Kapitányuk José Pekerman volt, aki most a felnőttválogatottat vezeti. Riquelme nem maradt meg bennem, de az augusztusi meccs után már nem ezt fogom mondani...

Világsztárok érkeznek Pestre augusztusban

Az argentin válogatott egy héttel ezelőtt Crespo kettő és Riquelme egy góljával 3-1-re verte a világbajnoki címvédő brazil válogatottat, s kijutott a világbajnokságra. A mérkőzést követően a világsajtó elismeréssel írt José Pekerman együtteséről, egyetértettek abban, hogy hasonló teljesítmény 2006-ban Németországban aranyérmet érhet. A sztárok nemcsak egyénileg, hanem csapatként is maradandót alkottak. Verón, Cambiasso és Aimar pályára sem lépett, Crespo, Riquelme, Saviola, Sorín és Kily Gonzalez nélkülük remekelt, vagyis a csapat tartaléka kimeríthetetlen. Brazília után ismét világsztárokat láthatunk a Puskás Ferenc Stadionban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában