Ország-világ

2005.06.06. 06:23

Az államfőválasztás előtt nem moccan a pártok helyzete

BAMA

Ma és holnap dönt az Országgyűlés titkos szavazással az államfő személyéről. Délután fél öt körül már várható az első forduló eredménye, amelyben Szili Katalinra és Sólyom Lászlóra voksolhatnak a kép- viselők. Megkérdeztük a napilapvásárlókat, ők melyik jelöltre szavaznának, ha közvetlen köztársaságielnök-választásra lenne lehetőség. A megkérdezettek 30%-a választaná az MSZP jelöltjét, Szili Katalint, csaknem 36%-uk pedig Sólyom László volt alkotmánybírót támogatná.
Ebből tehát az következik, hogy ha a nép szavazna az államfő személyéről, nagy valószínűséggel Sólyom László lenne Mádl Ferenc utóda. Érdekesen alakul a különböző pártpreferenciával rendelkező megkérdezettek véleménye. A Fidesz szavazóinak 78%-a teszi le  a voksát Sólyom László mellett, míg több mint 8%-uk Szili Katalint találná megfelelőbb köztársasági elnöknek. Más személyt a Fidesz-pártiak 9%-a választana. Az MSZP táborában is nagyon hasonló a megoszlás, de pártjuk jelöltje javára.
Az MSZP-szavazók 75%-a szavazna Szili Katalinra, míg 8%-uk Sólyom Lászlót támogatná. Azok a megkérdezettek, akik az MDF-re szavaznának egy most vasárnapi választáson, közel 60%-ban támogatják az ellenzék jelöltjét, és 12%-uk mondta azt, hogy Szili Katalint látná szívesebben a köztársasági elnöki székben. Az SZDSZ esetében már kevésbé egyértelmű a helyzet, közülük körülbelül 20% szavazná meg Szilit, míg 35% Sólyom Lászlót támogatná. Sólyom népszerűsége a felsőfokú végzettségűek körében a legnagyobb, 43,8% (az alapfokú végzettségűeknél 19,6%), míg Szili támogatottsága 30% körül mozog az egyes végzettségi csoportokban. A 30–44 éves korosztályban a legkedveltebb Sólyom, közülük 45,8% szavazna rá, és csak 25% Szilire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában