Ország-világ

2005.06.07. 00:00

Budapest már ázsiai kapcsolatokat is épít

Zsidai P.

Budapest májusban Délkelet-Ázsiára vetette vigyázó szemeit. Tavasz végén ugyanis Pekinggel és Szöullal is együttműködési megállapodást kötött. Dél-Korea városaival és régióival évek óta kapcsolatban van Budapest, kivált Tedzsonnal és Szöullal. A közgyűlési előterjesztés szerint rendszeresen látogatnak Budapestre szakértői csoportok. Céljuk a kapcsolatépítés és a fővárosi kommunális politika különböző területeinek tanulmányozása.

Márciusban Myung Bak Lee szöuli főpolgármestert látta vendégül Demszky Gábor. Az ő kezdeményezésére dolgozták ki, és írták alá az együttműködési szándéknyilatkozatot. Az uniós bővítés miatt a koreai cégek a térségre egyre inkább vonzó piacként tekintenek. Egyre több cég fontolgatja, hogy logisztikai vagy gyártóközpontot telepít a régióban. Ennek következtében kerül Magyarország és Budapest a figyelmük középpontjába. Budapest vezetője abban bízik, hogy a főváros központi földrajzi fekvése miatt jó logisztikai központtá válhat. Mivel hét országgal határos, a főpolgármester szerint akár Kelet- és Dél-Európa kapuja is lehetne. Az ázsiai térségben Hanoi, Tokió és Peking Budapest testvérvárosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában