Ország-világ

2005.06.03. 00:50

Csillapítja a köhögést a vitamindús frissítő

Most van a friss bodzalé szezonja. Hőségben remek frissítő, ráadásul tele van vitaminnal.

Árvay N. T.

[caption id="" align="alignleft" width="113"] Illatos és egészséges a bodza
[/caption]Legalább olyan fontos növénye a népi gyógyászatnak a bodza, mint a csalán vagy a kamilla. Termésének magas a C- és A-vitamin-tartalma, teája jótékonyan hat a légutakra, köhögéscsillapító, vesetisztító, enyhe hashajtó. Nincs olyan park, patakpart vagy külvárosi utca, ahol ne nőne buján tenyérnyi fehér virágaival a bodzabokor. Aki szörpkészítésre adja a fejét, mégis jobban teszi, ha autóutaktól távoli területeken gyűjti a virágot. Az útszéli bokrokra ugyanis lerakódnak az autók kipufogójából kiáramló káros anyagok és a por.

Óvatosan mossa le a virágokat, helyezzen 10-15 darabot ötliteres befőttesüvegekbe. Öntsön rájuk szénsavmentes ásványvizet, hagyja egy napig ázni hűvös helyen. Szűrje le az italt, adjon hozzá mézet, citromkarikát és jégkockát. A frissítő rövid ideig tárolható, de bodzaszezonban akár naponta készíthet újabb adagot. Kitűnő szomjoltó, és magas vitamintartalmú üdítő.

Télen is élvezheti a természetes ízeket

Készítsen bodzaszörpöt a vitaminszegény hónapokra. A friss virágokból 10–12 darabot öblítsen le vízzel. Egy nagy edényben főzzön fel 2 kilogramm cukrot, 6 liter vízzel. Ha kihűlt, adjon hozzá 1,5 dkg borkősavat és ugyanennyi citromsavat, majd öntse a levet a virágokra. Hűvös helyen 3-4 napig hagyja állni az üvegeket. Leszűrés után keverjen bele 1 kávéskanál szalicilt (tartósítószert). A szörpöt töltse üvegekbe, és tárolja hűvös helyen. Hígítva, hűtve kínálja.

tele van vitaminnal. Árvay N. T. Télen is élvezheti a természetes ízeket Készítsen bodzaszörpöt a vitaminszegény hónapokra. A friss virágokból 10–12 darabot öblítsen le vízzel. Egy nagy edényben főzzön fel 2 kilogramm cukrot, 6 liter vízzel. Ha kihűlt, adjon hozzá 1,5 dkg borkősavat és ugyanennyi citromsavat, majd öntse a levet a virágokra. Hűvös helyen 3-4 napig hagyja állni az üvegeket. Leszűrés után keverjen bele 1 kávéskanál szalicilt (tartósítószert).

A szörpöt töltse üvegekbe, és tárolja hűvös helyen. Hígítva, hűtve kínálja. Illatos és egészséges a bodza -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában