Ország-világ

2005.06.21. 00:00

Csökkent a jegybanki kamat, csúcson az olajár

Az MNB Monetáris Tanácsa a 0,25 pont csökkentést a kedvező inflációs adatokkal indokolta. A piac az év hátralévő részében további, legfeljebb 0,5 pont mérséklődést vár.

B. M.

Az MNB-nél kissé borúlátóbb  a CA-IB elemzője, Forián Szabó Gergely. Ő a jegybankinál magasabb, négy százalék inflációt vár az év végére. Ebben fél százalék a magas olajár miatti rendkívüli áremelkedés. Tegnap 60 dollárra ugrott  a hordónkénti ár New Yorkban. Ilyen magas szinten nem jegyezték 1983 óta. A kereskedelmi banki kamatok csökkentése folyamatos a jegybanki kamatnyesések közben, de az elemző szerint továbbra is túlzottan népszerű a devizás hitel. Amíg ennek kockázatát nem érzékelik az emberek, addig a bankok sem tesznek erőfeszítést a forinthitelek terjesztése érdekében. Ezzel együtt aki kis kockázattal akarja pénzét megforgatni, annak a két-három hónapos banki lekötések ajánlhatók. Vannak pénzintézetek, amelyek hat százalék feletti éves hozamot adnak, ez azonban  csak veszteséggel lehetséges.

Az elemző nem látja komoly veszélynek egy amerikai közgazdász jóslatát, amely szerint egy valutaválságot okozó spekuláció fog megindulni a forint ellen. Az igaz, hogy a térségben a legkockázatosabb ország a miénk a fizetési mérleg rendkívül nagy hiánya miatt. De ha lesz támadás, akkor a teljes régióra terjed ki.  

B. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában