Ország-világ

2005.06.29. 06:19

Három régi rabló újra lakat alatt

Húsz napja megírtuk: elkaptak a budaörsi Tescónál lövöldöző rablók közül hármat. Tegnap a hatóságok megerősítették a hírt. Az elfogottak korábban is raboltak.

Szemán László

Éppen húsz napja számoltunk be arról, hogy nem sietik el a hatóságok a budaörsi pénzszállító három elfogott támadójának meggyanúsítását. Akkor még csak fegyvercsempészettel gyanúsították meg azt a három férfit, akit Budaörsön, Óbudán, illetve a Teve utcában kaptak el a kommandósok. Az elfogás sürgős lett, írtuk június 9-én, miután olyan hírt kaptak a nyomozók, hogy a célszemélyek újabb támadásra készülnek. Cikkünket hallgatás követte, míg tegnap végre beismerésbe „keveredtek” a hatóságok. Igen, a budaörsi támadók közül fogtak el hármat, a negyediket keresik, minden bizonnyal szökésben van. Bár a hatóságok tegnapi tájékoztatója óta semmi nem egyértelmű.

Petőfi Attila ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóhelyettese szerint tavaly 418 ezer bűncselekmény történt, ebből 3200 rablás volt. A pénzintézetek, illetve pénzszállítók ellen mindössze 84 támadást követtek el, ám ezek rendkívül durvák, indokolatlanul agresszívek voltak. Tavaly Bonyhádon és Debrecenben biztonsági őrök már súlyosan meg is sérültek. Csakúgy, mint idén januárban Érden. Május 14-én pedig a gengszterek már rendőrökre is lőttek, sőt kézigránátot is dobtak feléjük. Az ezredes úgy látja, hogy az egyre gátlástalanabb bűnözők a leggyengébb láncszemet keresik akcióik kidolgozása közben.

A kivitelezés során pedig nem számít az emberi élet sem. Mint történt az a pünkösd előtti szombat este 8 óra körül Budaörsön, a Tesco Áruháznál. Négy fegyveres egy BMW terepjáróval elállta a Group 4 Falck pénzszállító autójának útját és felszólítás nélkül lőni kezdtek a járműre és a három őrre. Egyiküket combon lőtték. A közben kiérkező budaörsi rendőrökkel pedig szabályos tűzharcot vívtak, kézigránátot dobtak feléjük, majd 30 millió forinttal elmenekültek. A felgyújtott és kiégett BMW-t Törökbálint határában hagyták hátra.

Bene László országos rendőrfőkapitány az NNI, a BRFK és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság legjobb nyomozóiból külön egységet hozott létre a tettesek megtalálása érdekében. Hozzájuk csatlakoztak a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal nyomozó ügyészei, hiszen a rendőrre lövöldözés hivatalos személy elleni erőszaknak – is – minősül. Zsombok György, az NNI Bűnügyi Főosztályának vezetője szerint a rablók a BMW terepjárót március 9-én éjszaka egy kőbányai családi ház megtámadása során rabolták el. Ekkor rendőrnek adták ki magukat, és úgy jutottak be a birtokra. Összekötözték és bántalmazták a háziakat. Mindezeket megtudva a nyomozók előtt Mór és a mészárlás sejlett fel. Úgy tűnik, hogy a budaörsi támadók nem lehettek ott 2003-ban Móron, mivel akkor éppen a szintén fegyveres rablásért kapott hosszú éveiket töltötték a börtönben. Zsombok ezredes elárulta: a verziók felállításakor ellenőrizték azokat a bűnelkövetőket is, akik hasonló gátlástalan rablás miatt már ültek. Így jutottak el május végén egy adott bandáig. Kiderült, hogy ők szabadulásuk óta is kapcsolatban állnak egymással. Ráadásul operatív információ érkezett arról, hogy Horvátországból fegyvereket és robbanótesteket – gránátokat – rendeltek, és kaptak is meg. Az arzenállal újabb páncélautót akarnak megtámadni. A horvát kézigránátok közül június 2-án egyet Budapestre szállítottak, amikor is hajnali 1 óra 20 perckor az M7-es autópályán a 83-as kilométerszelvénynél a kommandósok elkapták a gránátot szállító férfit. Még aznap ismét lecsaptak a kommandósok, mint ahogy azt írtuk, Budaörsön, Óbudán és a Teve utcában. Ekkor bukott le az a 29 és 36 év közötti trió, akik tavaly szeptemberben, novemberben és idén januárban szabadultak hosszú büntetésükből. Őket június elején fegyvercsempészettel gyanúsították meg, csakúgy, mint a gránát szállítóját. Azóta még két gyanúsítottat fogtak el, kizárásos alapon a csempészet miatt, hiszen tegnap a június 2-án elfogott három férfit gyanúsították meg rablással.

Dr. Falvai Zsolt (KÜNYH) nyomozó ügyész a gyanúsításon kívül csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy mindhárom férfi 185 centiméternél magasabb, és hogy egy főt még keresnek a budaörsi támadók közül. Összesen hat gyanúsított van, közülük négyen előzetesben.

Nyolc éve három nagy rablás is volt

Éppen nyolc éve három nagy rablás is történt Budapesten, Budaörsön, Pécsett. Fegyveres támadások voltak pénzszállító autók ellen. Lőttek is a rablók, két esetben a pénzkísérők meg is sérültek. Mindhárom rablás tetteseit elfogták és elítélték. Nyolc, tíz, tizenkét évet kaptak fejenként, akkor 18-28 évesek voltak. Közülük az 1995 karácsonya előtt a budaörsit vagy a pécs-mecseknádasdi támadást követhették el a mostani gyanúsítottak.

Éppen nyolc éve három nagy rablás is történt Budapesten, Budaörsön, Pécsett. Fegyveres támadások voltak pénzszállító autók ellen. Lőttek is a rablók, két esetben a pénzkísérők meg is sérültek. Mindhárom rablás tetteseit elfogták és elítélték. Nyolc, tíz, tizenkét évet kaptak fejenként, akkor 18-28 évesek voltak. Közülük az 1995 karácsonya előtt a budaörsit vagy a pécs-mecseknádasdi támadást követhették el a mostani gyanúsítottak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában