Ország-világ

2005.06.08. 00:00

Kaparós sorsjegy a forrásmegosztás

Az idei nyár sem múlik el a forrásmegosztási vita kavarta vihar nélkül. A pénzügyi bizottság ma délelőtt, a Fővárosi Közgyűlés a hónap végén tárgyal a legújabb változatról. Könnyen lehet, ha a testületek elfogadják, Tarlós Istvánnak szobrot emelnek Óbudán. A tervezet szerint a harmadik kerület elképesztő változást teljesített egy év alatt, hiszen 36 százalékkal több forráshoz juthat, mint tavaly. Összesen 1,4 milliárd forint többletre számíthat. Tóth Mihály csepeli polgármester viszont akár el is bujdoshat választói elől, tőlük ugyanis 820 millió forintot vennének el.

Zsidai P.

Nem panaszkodhat viszont Hajdú László, Rákospalota első embere. A XV. kerület 169 millió forinttal gazdagodhat, szemben a tavalyi 320 milliós elvonással. Emlékezetes, a külső kerületek Hajdú vezetésével indítottak tavaly támadást az Atkári János által jegyzett forrásmegosztáshoz. A főpolgármester-helyettes bele is bukott ebbe, Demszky Gábor főpolgármester elvonta tőle a kerületekkel való egyeztetés jogát. Tiba Zsolt főjegyzőre bízta, a terv azóta kudarcot vallott.

Hutiray Gyula (Fidesz) szerint végképp beigazolódott, hogy a törvény és a főváros hatalomgyakorlási technikája megbukott. A pénzügyi bizottság tagja felfoghatatlannak tartja, miképpen tett szert ekkora különbségre a két önkormányzat. Meggyőződése, a kerületek továbbra is eltérően értelmezik az adatszolgáltatást, a zűrzavar nem csillapodik. – Az egész forrásmegosztás olyan, mint egy kaparós sorsjegy. A kerületek évente egyszer megveszik, aztán vagy nyernek vagy veszítenek – mondta a Reggelnek a politikus.

Lapunk a tervezetről szerette volna megkérdezni Moskovits Péter (MSZP) véleményét is. A pénzügyi bizottság elnöke azonban lapzártánkig nem hívta vissza szerkesztőségünket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában