Ország-világ

2005.06.03. 00:38

Kaszát le is tartóztathatják

A Kurir című belgrádi bulvárlap tegnapi számában jelent meg a hír: Jovica Maksimovic szabadkai kerületi ügyész kéri a bíróságtól Kasza József VMSZ-elnök előzetes letartóztatását.

Szabó Palócz Attila

Belső vizsgálatra hivatkozva másfél hónappal ezelőtt Maksimovic és Bíró Csaba ügyész újabb vizsgálatot indítottak olyan ügyekben, amelyekben több évvel ezelőtt történt feljelentés. Három személy azóta már előzetes letartóztatásba került. Több mint negyven olyan eset aktáját találták meg, amelyek évek óta „porosodtak”; feltételezik, hogy két bíró szándékosan elfektette az iratokat. Egyes ügyek még nem évültek el. Ez utóbbiak közé tartoznak a Kasza elleni feljelentések is. A VMSZ mai elnöke korábban szabadkai polgármester és szerbiai miniszterelnök-helyettes volt. A vád szerint ő és több társa kétes ingatlanügyleteket folytatott.

A Kurir nemrégiben az újvidéki magyar lapról cikkezett. A Valami rothad a Magyar Szóban című írás hemzsegett a tárgyi tévedésektől. Egy munkatárs elbocsátásáért elősosorban a Magyar Szó Lapkiadó Kft. ügyviteli titkárát, Szikora Csabát tette felelőssé, akit tévesen a főszerkesztő helyettesének nevezett. Szikora a Magyar Szó címén kedden egyszerre két, szerb nyelven, kézzel írott fenyegető levelet is kapott.
A levelek szövege: „Fasiszta disznó, elvágjuk a torkodat! Felgyújtjuk az egész fasiszta fészket!” és „Nem fogsz te többé fasiszta újságot szerkeszteni Szerbiában! A Dunában fogsz úszni te is és a családod is!”

Kókai Péter, a Magyar Szó főszerkesztője lapunknak elmondta, hogy meggyőződése szerint nem kell szervezett erőt vagy csoportosulást feltételezni a fenyegetések hátterében. Valaki elolvasta a cikket, és mindenféle gőzös gondolatok támadtak a fejében. A levelek címzésében ugyanazokat a hibákat követték el, mint a bulvárlap.

A politikus szerint Szerbiában minden megtörténhet

Kasza József lapunknak elmondta: „Én is a Kurir című bulvárlapból értesültem a fejleményekről, s ez már önmagában is minősíti a kerületi ügyészt.” A kérdésre, hogy tart-e esetleges előzetes letartóztatásba helyezésétől, annyit válaszolt: „Ebben az országban minden megtörténhet. Ott, ahova Mirjana Markovic, a megbuktatott diktátor, Slobodan Milosevic felesége háborítatlanul visszatérhet és visszavonják az ellene kiadott körözést, semmin sem szabad meglepődni”. Nemcsak a Vajdasági Magyarok Szövetsége, de más szerbiai demokratikus politikai tényezők is úgy értékelték, hogy a körözőlevél viszszavonása „Slobodan Milosevic terrorrezsimjének politikai rehabilitálása”.

Ott, ahova Mirjana Markovic, a megbuktatott diktátor, Slobodan Milosevic felesége háborítatlanul visszatérhet és visszavonják az ellene kiadott körözést, semmin sem szabad meglepődni”. Nemcsak a Vajdasági Magyarok Szövetsége, de más szerbiai demokratikus politikai tényezők is úgy értékelték, hogy a körözőlevél viszszavonása „Slobodan Milosevic terrorrezsimjének politikai rehabilitálása”. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában