Ország-világ

2005.06.15. 00:00

Kisebb parlament 2010-től?

Mindenki egyetért vele, mégsem tesz érte senki. Így összegezhető a kisebb létszámú parlamentekre vonatkozó eddigi felvetések sorsa. Az SZDSZ most újabb ötlettel állt elő.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="298"] Szakértők szerint egyelőre szinte semmi esély sincs arra, hogy az Országgyűlés elfogadja saját létszámának csökkentését
[/caption]Nem múlhat el olyan év, hogy ne kerüljön elő valamelyik politikai erő részéről a kisebb parlament ötlete. Ezúttal az SZDSZ jelentette be, hogy várhatóan a jövő héten négypárti egyeztetések megkezdésére tesz javaslatot az Országgyűlés létszámának csökkentéséről és a választójogi törvény módosításáról. Érdekessége a kezdeményezésnek, hogy napra pontosan tegnap volt egy éve, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnök is a kisebb létszámú parlamentről beszélt. Vele együtt hamar elbukott az állampolgárok körében igen népszerű javaslat, azóta pedig nem is vették elő a pártok. Ennek első számú oka, hogy sok érdeket sért a kevesebb politikussal működő Országgyűlés, amelynek felvetése főleg választások előtt nem indokolt.

Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő tegnap azt mondta: elképzeléseik szerint az új rendszer csak 2010-től lépne életbe. Fodor Gábor nem kívánt előre konkrétumokat közölni elképzeléseikről, annyit azonban előrebocsátott, hogy 200-250 fős parlamenti létszámot tudnak elképzelni, megtartanák a vegyes – tehát a listás elemet és az egyéni választókerületeket egyaránt tartalmazó – rendszert, és az arányosabb képviselet megteremtésének lehetőségét keresnék. Elmondta: a létszám csökkentésével hatékonyabb és koncentráltabb lehetne a parlamenti munka, minőségivé válhatna a kiválasztás. Hozzátette: a költségek egy fillérrel sem csökkennek, hiszen nagy problémát jelent, hogy a viszonylag sok országgyűlési képviselő munkáját jelenleg gyenge háttérapparátus segíti. Így a megtakarított pénzt a parlamenti munka színvonalának javítására kell fordítani.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt közölte: egyetértenek a felvetésekkel és részt vesznek az egyeztetésen. Hasonlóan fogalmazott Orbán Viktor Fidesz-elnök is. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője érdemben nem nyilatkozott az ügyben. 

A rendszerváltás óta szinte minden évben politikai téma volt a kisebb parlament lehetősége, de senki nem mert hozzányúlni a rendszerhez – mondta Cservák Csaba alkotmányjogász, választójogi szakértő. – 1998 környékén egy szakértői testület is alakult, és megvizsgálták a kérdést. Javaslatuk az volt, hogy 100 fővel csökkentsék a 386 fős jelenlegi létszámot – tette hozzá. Mindez a rendszer gyökeres átalakítását jelenti. Ennek esélye Cservák szerint a nullával egyenlő, hiszen a pártok ennél kisebb jelentőségű alkotmányos kérdésekben is képtelenek megállapodni.

Szakács Árpád Szakértők szerint egyelőre szinte semmi esély sincs arra, hogy az Országgyűlés elfogadja saját létszámának csökkentését -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában