Ország-világ

2005.06.14. 00:00

Környezetbarát gumikerék

Tévedés, hogy csak vagány kamaszoknak és tökéletes idomokkal bíró tini lányoknak való a görkori. Sok nyugati országban a görgőkkel felszerelt cipő népszerű közlekedési eszköz. Ráadásul kerekeken siklani szórakoztatóbb, mint gyalogolni.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="319"] Amíg nem tanulja meg a fékezés és a megállás művészetét, addig ne száguldozzon forgalmas helyekren. Magában és másokban is kárt tehet.
[/caption]Görkorcsolyázni bárhol, bármikor lehet. Tanulását öt-hat éves korban el lehet kezdeni, de negyven, sőt ötven fölött sincs túl késő. Nem véletlen, hogy a világon milliók űzik ezt a sportot. Az első görkorcsolyákat a jégkorcsolyák mintájára készítették. A feljegyzések szerint a legkorábbi kerekes cipő egy belga kézműves műhelyéből került ki, 1760-ban. A legenda szerint a mester sajátos módon mutatta be találmányát. Egy farsangi bálon átkorcsolyázott a termen, majd, mivel fékezni nem tudott, egy tükörben landolt. Nem valószínű, hogy akkor sokan kedvet kaptak a furcsa eszközhöz…

Az 1800-as években egy sor különböző típusú görkorcsolyát készítettek. Egy dolog közös volt bennük: nagyon nehezen lehetett őket irányítani merev szerkezetük miatt. Aztán feltalálták a golyóscsapágyat, mely ugyanolyan fontossá vált, mint maga a kerék. A súrlódás csökkenésével a korcsolyázás könnyebbé, irányíthatóvá vált. A növekvő népszerűség hatására a századfordulón sorra alakultak az egyesületek és amatőr csapatok.

1960-ban elkészült az első egysoros görkorcsolya, amely egy csapásra tömegeket hódított meg. 1993-ban csak az Egyesült Államokban húszmillió, Európában pedig ötmillió párat adtak el belőle. A siker egyik magyarázata, hogy a görkorizás nem-csak szórakoztató, hanem remek alakformáló tevékenység is. Erősíti a tüdőt, izmos, karcsú combokat és feszes popsit varázsol. További előnye, hogy kíméletes az ízületekhez és a szívet sem terheli nagyon, bármilyen életkorban el lehet kezdeni.

Ha megvan az elszántság és a vállalkozó kedv, csak egy megfelelő korcsolya kell. Nem érdemes azonnal a legdrágábbat megvenni, de az olcsó bóvlitól is óvakodjunk! Sportboltokban húszezer forint körül (használtan akár olcsóbban is) beszerezhető egy közepes minőségű cipő. Vásároljuk meg a védőfelszerelés darabjait is. Bár a görkorcsolyázás nem túl veszélyes, az első néhány próbálkozásnál valószínűleg esni is fogunk. A csukló-, könyök- és térdvédők megóvnak a horzsolásoktól és a komolyabb sérülésektől. Egy olcsóbb védőkészlet ára ötezer forint körül van.

Az első önálló lépések begyakorlásához biztonságos helyet válasszunk. A helyes testtartás ugyanaz, mint a jégen: a fej előre néz, a térdek enyhén hajlítva, a testsúly egyenlően oszlik el a két lábon. Mozgás közben felsőtestünket enyhén előredöntjük, és kissé V alakban gördítjük előre lábainkat. Minél hamarabb megtanulunk fékezni, annál előbb élvezhetjük a korcsolyázást. Néhány alkalom elég, hogy ráérezzünk a mozgás ritmusára, és megtanuljuk elengedni magunkat.

Ha valaki nem szívesen próbálkozik egyedül, Budapesten a Görzenál pályáján szakavatott edzők segítségét kérheti. Az oktatók óvodásoktól a felnőttekig bárkit megtanítanak a görkorizás alapjaira.

Jó tanácsok bátraknak és kezdő görkorisoknak

- Sose induljon görkorcsolyázni utcai cipő nélkül. Sok minden történhet, ami miatt szüksége lehet a cserére: egy komolyabb esés vagy sürgős elintéznivalója is akadhat! - Legyen önnél elegendő folyadék! Mivel a korcsolyázás fárasztó sport, hamar kimelegszik és torka kiszárad. - Vigyen magával váltóruhát! Ha már elég gyakorlott, és megfelelő útvonalat tud választani, nyugodtan járhat dolgozni korcsolyával. Arra azonban számítson, hogy érkezéskor szüksége lesz egy száraz felsőre. - Ne szálljon fel tömegközlekedési eszközre, ha nem muszáj! A sofőrök és ellenőrök rossz szemmel nézik a görkorcsolyásokat a buszon, villamoson.

- Legyen önnél elegendő folyadék! Mivel a korcsolyázás fárasztó sport, hamar kimelegszik és torka kiszárad.

- Vigyen magával váltóruhát! Ha már elég gyakorlott, és megfelelő útvonalat tud választani, nyugodtan járhat dolgozni korcsolyával. Arra azonban számítson, hogy érkezéskor szüksége lesz egy száraz felsőre.

- Ne szálljon fel tömegközlekedési eszközre, ha nem muszáj! A sofőrök és ellenőrök rossz szemmel nézik a görkorcsolyásokat a buszon, villamoson. Amíg nem tanulja meg a fékezés és a megállás művészetét, addig ne száguldozzon forgalmas helyekren. Magában és másokban is kárt tehet. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában