Ország-világ

2005.06.22. 00:00

Már nincs tüske az APEH-elnökben

A magánszemélyek adóbevallásában az adókedvezmények és -mentességek igénybevételét vizsgálja az APEH – tudtuk meg Szikora János elnöktől.

Veres Ibolya

[caption id="" align="alignleft" width="265"] Az APEH elnöke elégedett. Úgy véli, már érezhetők az ellenőrzés területén végrehajtott változások eredményei.
[/caption]– Az idei adóbevételek százhetvenmilliárd forinttal maradnak el a tervezettől. Van-e ebben az állami adóhatóságnak is némi felelőssége?
– Az adóbevételek alakulásáról való tájékoztatás a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozik. Egyébként az áfabevételek elmaradásának oka nagyrészt az, hogy tavalyról ez évre húzódtak át a kiutalások.

– Minden utasítást végrehajt, amit a Pénzügyminisztériumtól, illetve a kormánytól kap? Elődjének az okozta a vesztét, hogy mert ellentmondani bizonyos kérdésekben. Önnel ez nem fordulhat elő?
– Van, ahol tényleg szükség volt a változásokra. Megnőtt az igény arra, hogy mi ne csak adatot szolgáltassunk, hanem mélyebb prognózisokat is készítsünk. Erre nem voltunk felkészülve. Jogosan kritizálták az ellenőrzési tevékenységet is. Kiderült, a kivetéses adómegállapítás helyébe lépő önbevalláson alapuló új rendszer „melegágya” lehet az áfacsalásoknak, s erre a hivatal tavaly még nem fordított kellő energiát.

– A kormányzattal eszerint jó a kapcsolata. Milyen Kovács Árpáddal, az Állami Számvevőszék elnökével, aki kinevezése előtt kijelentette, hogy nem tartja önt alkalmasnak az APEH vezetésére?
– Azóta tisztázódott a félreértés, nem maradt tüske bennem vele szemben.
– A személyi, szervezeti változásokon kívül milyen módosításokat vezetett be?
– A nemzetközi gyakorlat intenzív tanulmányozásával gőzerővel folyik az új, korszerű ellenőrzési módszertan kidolgozása. Büszke vagyok arra, hogy már most bevezettünk egy új vizsgálati módszert, amikor is a hagyományos és az operatív ellenőrzést kombináljuk. Nem csupán a nyugtaellenőrzésnél, de a hagyományos adóellenőrzésnél is, ha az adózó hivatkozik valamelyik másik cégre, egy telefont követően a másik ellenőrző csapat máris megjelenik azoknál is. Vagyis időben és koncentráltan lépünk fel.

– Úgy tűnik, hogy „rászálltak” az építőiparra. Miért?
– Óvakodnék attól, hogy adózói köröket kiemeljek vagy minősítsek, de az építőipari tevékenység tavaly és az idén is kiemelt ellenőrzési célpont, mivel rengeteg szabálytalanságot tapasztalunk. Itt az a jellemző, hogy vállalkozói láncolatok alakulnak ki, s ezekben a láncolatokban gyakran eltűnik valahol az áfa. Ezért kell fokozott figyelmet fordítanunk erre a területre.

– …és gondolom, azért is, mert a kormány kemény harcot hirdetett a feketegazdaság ellen. A százlépéses program keretében kaptak-e új feladatokat? A háztartási alkalmazottakat már szeptembertől ellenőrizheti az adóhatóság. Készülnek erre?
– Most vannak a parlament előtt a szükséges törvénymódosítások, sok feladatunk lesz, amelyekről az elfogadott törvények ismeretében tudok majd nyilatkozni. A háztartási alkalmazottakat elvileg most is ellenőrizhetnénk, de nem áll szándékunkban a tömeges vizsgálat szeptembertől sem.
– Érezhetők már az ellenőrzési területen végrehajtott változások? Mire számíthatnak még az adózók? Idén kiket vizsgálnak kiemelten?
– Az eredmények nagyon jók. Az általunk végzett utólagos ellenőrzéseknél 81 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottunk meg az első öt hónapban, míg a kényszerintézkedések hatására 93,5 milliárd forintot szedtünk be, és ez meghaladja az előző év hasonló időszakának teljesítményét. Idei ellenőrzési tervünkben már nem lesznek módosítások, vagyis az építőipar mellett kiemelten vizsgáljuk még a számítástechnikai alkatrészek kereskedelmét, valamint a cipő-, ruhaértékesítést. A személyi jövedelemadóval kapcsolatban a munkáltatók adatszolgáltatásának vizsgálatára helyezünk nagy hangsúlyt, mert sok a hiba. A magánszemélyek adóbevallásában az adókedvezmények és -mentességek igénybevételét vizsgáljuk.

– A szűkös anyagi lehetőségek ellenére miként sikerült belülről elismertetnie magát? Eléggé rossz idők járnak az APEH-dolgozókra: a jutalmak elmaradtak, létszámleépítés volt.
– Együtt éltem meg ezekkel az emberekkel az elmúlt két év nehéz időszakát. Fontosnak érzem, hogy visszaadjam az APEH-dolgozók önbizalmát, amelyet az elmúlt időszakban sok minden megtépázott. Kinevezésem után három hónappal nyugodtan kijelenthetem: nem véletlenül kapták meg az első negyedévben a dolgozók jutalmukat, és bízom benne, hogy a második negyedévben is így lesz.
(Az interjú teljes szövege a mai Világgazdaságban olvasható.)

Névjegy

Szikora János ötvenéves. Nagykállón született. A szegedi jogi egyetemen végzett 1980-ban, majd okleveles közgazdász diplomát szerzett, sőt a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán is kapott diplomát. Jogi szakvizsgát tett, adótanácsadó és okleveles könyvvizsgáló. 2003 tavaszán lett az APEH szabolcsi igazgatója, 2005 márciusától pedig APEH-elnök.

Az elnök magánélete

Felesége a Magyar Államkincstárnál dolgozik, Nyíregyházán. Két gyermeke van, az egyik az ELTE ötödéves joghallgatója, jelenleg ösztöndíjasként a pisai egyetemen jogot tanul. Lánya harmadikos középiskolás. A család Nyíregyházán lakik, az érettségi előtt álló lány miatt nem költöztek Budapestre.

Veres Ibolya Névjegy Szikora János ötvenéves. Nagykállón született. A szegedi jogi egyetemen végzett 1980-ban, majd okleveles közgazdász diplomát szerzett, sőt a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán is kapott diplomát. Jogi szakvizsgát tett, adótanácsadó és okleveles könyvvizsgáló. 2003 tavaszán lett az APEH szabolcsi igazgatója, 2005 márciusától pedig APEH-elnök. Az elnök magánélete Felesége a Magyar Államkincstárnál dolgozik, Nyíregyházán.

Két gyermeke van, az egyik az ELTE ötödéves joghallgatója, jelenleg ösztöndíjasként a pisai egyetemen jogot tanul. Lánya harmadikos középiskolás. A család Nyíregyházán lakik, az érettségi előtt álló lány miatt nem költöztek Budapestre. Az APEH elnöke elégedett. Úgy véli, már érezhetők az ellenőrzés területén végrehajtott változások eredményei. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában