Ország-világ

2005.06.16. 00:00

Megrongált síremlékek a Kozma utcai temetőben

Vandálok dúlták fel Budapesten a Kozma utcai zsidótemetőt. Mintegy százharminc nyughelyet megrongáltak, a sírköveket felborították vagy összetörték.

BAMA

A temetőt az ünnep miatt vasárnap bezárták, és csak tegnap reggel nyitották meg. Ekkor vették észre a pusztítást. Demszky Gábor főpolgármester egymillió forintot ajánlott fel az informátoroknak. A politika azonnal reagált a hírre. – Az emberi méltóság ilyen mértékű lábbal tiprása, megsértése példátlan tizenöt éves demokráciánkban – hangoztatta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A szocialisták nevében Donáth László ítélte el a történteket. – Azért a legalantasabb, leggyalázatosabb gaztettek közé tartozik a sírgyalázás, mert teljesen nyilvánvalóvá teszi, hogy aki ilyet tesz, az az élőkkel nem tud mit kezdeni – mutatott rá a politikus.

– Az egész magyar közéletnek végig kell gondolnia, kinek mekkora felelőssége van abban, hogy ez előfordulhat Magyarországon – mondta Horn Gábor, szabad demokrata ügyvivő. Herényi Károly (MDF) szerint valószínűleg nem tudatos antiszemitizmus áll a történtek mögött. Bozóki András kulturális miniszter és Lamperth Mónika belügyminiszter szerda délután személyesen is tájékozódott a rongálás okozta károkról a temetőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában