Ország-világ

2005.06.03. 06:11

Mihail Hodorkovszkij hamarosan fogházba kerül

Oroszország egykori leggazdagabb embere közönséges rabként él majd elítéltként. Könnyen meglehet azonban, hogy 9 éves büntetése három esztendő múlva véget ér.

Csák E. – Gyulay Z.

A gazdasági bűntényekért kedden nem jogerősen elítélt Mihail Hodorkovszkij könnyített rezsimű büntetés-végrehajtási intézménybe kerül, amely leginkább laktanyára emlékeztet. Mozgása a fogházon belül nincs korlátozva, személyes kiadásai annál inkább: havonta mintegy 15 ezer forintot költhet. A szabályok szerint egy hónapban hat csomagot kaphat, hat rövid (négyórás) és négy hosszú (háromnapos) találkozója lehet. Telefonbeszélgetései nem haladhatják meg alkalmanként a 15 percet.

Jó magaviselet esetén a volt milliárdos fél év után számos kedvezményhet jut. Korlátlanul vásárolhat, kétszer több csomagot kaphat és hatra emelkedik a hosszú eltávozások száma. Amikor eléri a kiszabott büntetés időtartamának negyedét, átkerülhet őrzött településre, s rövidesen el is hagyhatja annak területét. Ha az elítélt „rosszul viselkedik”, „zárható helyiségbe” teszik. Séta másfél óra, csak a megkeresett pénzt költheti el. Hodorkovszkij mint cégvezető, valószínűleg írnoki, klubvezetői vagy könyvtárosi munkát kap; 5–10 ezer forintnyi rubel lehet a fizetése. A bíróság egyelőre nem határozta meg a büntetés-végrehajtás helyét. Az ítéletet elemző-értékelő sajtó mindenesetre nem tartja valószínűnek, hogy letölti az idejét.

A vádlott-társ félelmei

Platon Lebegyev, a Jukosz-vezér üzlettársa félti az életét, ha bebörtönzik. Bírái semmitől sem riadtak vissza – derül ki a „khodorkovsky.ru” című internetes honlapon megjelent nyílt leveléből: „A megvesztegetett bírók, hogy bűntetteiknek és hatalmi visszaéléseiknek a bizonyítékait eltüntessék, készek arra, hogy tényleges megsemmisítésünkhöz folyamodjanak” – olvasható a szövegben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában