Ország-világ

2005.06.30. 00:00

Próba a Margitszigeten

Két napig, ma és holnap este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon újra látható az Erkel Színházban 1996-ig sikeresen játszott rockbalett, A próba.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="151"] Jézus szerepét Nagy Tamás, a Holland Nemzeti Balett szólistája táncolja
[/caption]– A darab mindaddig nem veszti el aktualitását, ameddig lesznek olyan helyek a földön, ahol a hatalom visszaél az erejével, s tombol az erőszak – mondta Fodor Antal (64), a felújított alkotás koreográfusa. – A próba mostani színre vitele annyiban különbözik az előző előadásoktól, hogy mai világunk legnagyobb fenyegetettségéről, a terrorról is szól. Erre utalunk azzal is, hogy a nézőteret az előadás kezdetén álarcos kommandósok fogják körülzárni – jegyezte meg Fodor Antal.

A kétfelvonásos balett szövegkönyve Nikosz Kazantzakisz görög író Akinek meg kell halnia című regénye alapján készült. Az 1982-es ősbemutatón Jézus szerepét Dózsa Imre táncolta, Mária Magdolna szerepében Pongor Ildikót láthatta a közönség, és Keveházi Gábor volt Júdás. Külön érdekessége a margitszigeti bemutatónak, hogy Mária Magdolna szerepét most Keveházi Gábor lánya, Keveházi Krisztina táncolja. Jézus szerepében egy igazi világsztárt, Nagy Tamást, az operaház Philip Morris Magyar Balett-díjas magántáncosát, a Holland Nemzeti Balett szólistáját láthatjuk.

Fodor Antal elárulta, annak idején sikerdarabot kívánt készíteni, ezért választotta Johann Sebastian Bach és Presser Gábor zenéjét. Bach muzsikája adott volt, Presser pedig egy éven át dolgozott a darabon. – Presser helyében mindenki más megpróbált volna Bach-szerű zenét komponálni – állítja. – A mai jelenetek aláfestésére azonban egészen más zene született, s mégis, a kétfajta dallam szerves egységet képez.

A rockbalettet Indiától az Egyesült Államokig gyakorlatilag az egész világon bemutatták, Nyugat-Európában több ezerszer játszották. Felvette műsorára több kelet-európai színház, és játszotta a szentpétervári – akkor még leningrádi – Kirov Balett is. – A leningrádi előadásnak köszönhetően fiatal szovjet koreográfussá avattak – mosolyog. – Bárhol szerepelt ugyanis a világban a darabbal a Kirov Balett, a helyi sajtó mindig az egekig magasztalta a szovjet koreográfus művészetét. Fodor elárulta, hogy a tervek szerint a darabot ősszel ismét felújítják, és októbertől újra felkerül az Erkel Színház repertoárjára, a nézők legnagyobb örömére.

A próba felújított előadásának stáblistája

Koreográfus: Fodor Antal Zene: Johann Sebastian Bach, Presser Gábor Szereplők: Nagy Tamás (Jézus), ifj. Nagy Zoltán (Judás), Keveházi Krisztina ( Mária Magdolna), Szakály György (az Üldözők főnöke), Túri Sándor (Gyilkos), Szigeti Gábor (Apostol I.), Liebich Roland (Apostol II.)

Zene: Johann Sebastian Bach, Presser Gábor

Szereplők: Nagy Tamás (Jézus), ifj. Nagy Zoltán (Judás), Keveházi Krisztina ( Mária Magdolna), Szakály György (az Üldözők főnöke), Túri Sándor (Gyilkos), Szigeti Gábor (Apostol I.), Liebich Roland (Apostol II.) Jézus szerepét Nagy Tamás, a Holland Nemzeti Balett szólistája táncolja -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában