Ország-világ

2005.06.27. 01:45

Szeptemberig retteghetnek

Több száz fős bandaháború, milliárdos áfa-csalás, merényletek. A védett tanúk csak ilyen „apróságokról” beszéltek eddig.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="129"] Kecskeméten kezdődött az ügy, tavaly augusztusban. Az ott elkapott három férfiből kettő védett tanú lett.
[/caption]Május 2-a óta tart a bizonyítási eljárás Kecskeméten, a maffia-perben. A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Radnai László és tíz társa ellen folyó per Fodor Endre bíró bejelentése szerint csak ősszel zárulhat elsőfokú ítélettel. A bíró szerint ugyanis elhúzódott az eljárás a tanúk kihallgatásának csúszása következtében.

Például ma is terven felül folytatódik egy védett tanú múlt kedden kezdett meghallgatása. Ő a negyedik a sorban, és szerinte az ötödrendű vádlott, M. Richárd testőreként dolgozott. A negyedik védett tanú is gyanúsított volt a nyomozás kezdetén, ám együttműködése révén átminősítették együttműködő tanúvá, így a vádlottak közé már nem került be. Hasonlóan a korábbi három védett tanúhoz, ő is a vádlottakra tett terhelő vallomást.
Elmondta, 2001-ben megnyerte az Utcai Harcosok versenyét. Ezután alkalmazta őt az ötödrendű vádlott, M. Richárd biztonsági emberként a Dunaújvárosban és Budapesten működő diszkóiban, többek között a fővárosi Nirvána bárban. Végül előlépett „Ricsi” - ahogy a tanú nevezte volt főnökét - személyi testőrévé.

A tanú ezután arról beszélt, hogy idővel megismerte a „cég” hierarchiáját, eszerint Randani László és a másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak mindent megbeszéltek egymással, de a végső szó mindig Radnaié volt. A vád éppen arra épül, hogy Radnai irányításával működött az a bűnszervezet, amely fegyvereket csempésztetett be Szerbiából a konkurencia elleni leszámoláshoz. Konkrétan T. Tibort kellett volna meggyilkolnia a vádirat szerint három szlovák bérgyilkosnak. A tanú szerint Radnai és T. Tibor jóban voltak, ám Radnaiék tudomást szereztek egy milliárdos áfa-csalásról, és részt kértek belőle. A megzsarolt társaság éppen T. Tibortól kért védelmet. A tanú állítása szerint ezért akarták megöletni T.-t és azért, mert halála esetén megnyílt volna az út az általa védett balatoni szórakozóhelyekhez. (Egyébként T. Tibort már ki akarták hallgatni tanúként a perben, de az idézésre nem jelent meg. Így az ő meghallgatása is hátravan még.) A védett tanú szerint a vádlottak bandaháborút terveztek kirobbantani, hogy ezzel tereljék el a gyanút magukról.

A milliárdos áfa-csalás a tanú szerint a Vertical Invest Ingatlanhasznosító Szövetkezet nevében elsíbolt milliárdokkal azonos. A tanú azt mondta a bíróságon, hogy a szövetkezeti csalással meggyanúsított „Klivinyi Zoltán testőrétől tudom, hogy a milliárdos bűncselekményt H. Tamás követte el”. A tanú szerint Radnaiék H.-tól követeltek részesedést, ám ő T. Tibortól kért és kapott védelmet. A Vertical-ügy érdekessége, hogy azt a BRFK vizsgálja, és hiába fogadták el a schwechati repülőtéren Klivinyi Zoltánt, és hozatták haza, az ügy csak nem akar befejeződni. Klivinyi az egyetlen gyanúsított. Ráadásul több jel arra mutat, hogy a Vertical-ügy összefüggésben – vagy azonos személyeken át kapcsolatban is – állhat a Corvin-Szigony projekttel. Utóbbi esetében milliárdos sikkasztás gyanújával nyomoznak a rendőrök.

A maffia-per során eddig szó sem volt a Corvin-Szigony projektről. Ma a vádlottak és ügyvédeik kérdezhetik a tanút. Korábban Radnai csak annyit reagált a tanú állításaira, hogy a vallomást betanították neki.

Ricsi a börtönből irányított?

A testőr tanú szerint az ötödrendű vádlott, M. Richárd letartóztatása óta a börtönből is irányítnai próbálta a pénzszerző akciókat. Ricsi azt írta a tanúnak: „A havi léket szedd be, a részed levétele után add oda az Évának”. A tanú szerint 5-10 millió forintos ügyletekről volt szó. Ő egyébként Ricsi tavaly őszi elfogása óta is kapta a havi 170 ezer forintos fizetését M. Richárd barátnőjétől. A tanú egy orvosi szakvélemény beszerzéséről is kapott levelet. Ebben Ricsi arra utasította őt, hogy egy adott kórházban keressen meg egy adott profeszszort, aki adjon ki igazságügyi szakvéleményt arról, hogy ha Ricsit Tökölön gyógyítják, akkor meghalhat. Ez azért fontos, mivel M. Richárd valóban súlyos beteg.

A tanú egy orvosi szakvélemény beszerzéséről is kapott levelet. Ebben Ricsi arra utasította őt, hogy egy adott kórházban keressen meg egy adott profeszszort, aki adjon ki igazságügyi szakvéleményt arról, hogy ha Ricsit Tökölön gyógyítják, akkor meghalhat. Ez azért fontos, mivel M. Richárd valóban súlyos beteg. Kecskeméten kezdődött az ügy, tavaly augusztusban. Az ott elkapott három férfiből kettő védett tanú lett. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában