Ország-világ

2005.06.11. 00:00

Tiltakoznak Békásmegyeren az M0-s ellen

Lakossági fórumon tiltakozott az S.O.S. Békásmegyerért Egyesület az M0-s északi szakaszának megépítése ellen. A Levegő Munkacsoporttal együttműködő szervezetnek több kifogása is van a beruházással kapcsolatban. Nem tudják elfogadni, hogy az Ezüsthegy déli lankáin, tizenkét emelet magasságában építenék meg a pályát, Ófalu és Csillaghegy mellett.

Zsidai P.

Véleményük szerint az út súlyosan sértené az arra lakó ötvenezer ember érdekét, egészséges környezethez való jogát. Tönkreteszi a területre friss levegőt szállító légcsatornát, megsemmisíti a zöldövezet jelentős részét, a zajszennyezettséget pedig jelentősen növeli. Az egyesület keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz. Azt kérik, tiltsák el a Nemzeti Autópálya Rt.-t környezetkárosító magatartásától. Továbbá kötelezze a bíróság a céget, hogy hozzák nyilvánosságra a beruházás környezeti és gazdasági hatásairól készült tanulmányokat.

– Budapest meghal e nélkül a körgyűrű nélkül – reagált a tiltakozásra Lakos Imre (SZDSZ), a városüzemeltetési bizottság elnöke. Szerinte is meg kell hallgatni a civileket, de felelőtlenségnek tartja, hogy az ő véleményük döntsön. Lakos szerint tipikusan magyar jelenség, hogy bizonyos csoportok meg tudnak akadályozni ekkora beruházásokat. Emlékeztetett a 4-es metró pereire, amelyek két évig akadályozták az engedélyek kiadását. – Az utolsó pillanatban is lehet kifogást találni, de a véleménynyilvánítás ideje lejárt. Szakmai egyeztetések előzték meg a beruházást – mondta a képviselő.

A hosszabbítás a cél?

A Levegő Munkacsoport a 4-es metró nyomvonalának meghosszabbítását szeretné elérni. Az Etele tér helyett legalább a Budaörsi útig vezetnék ki a Baross tértől induló első szakaszt. Az erről szóló törvénymódosító javaslatukat elküldték az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának.

a Baross tértől induló első szakaszt. Az erről szóló törvénymódosító javaslatukat elküldték az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában