Ország-világ

2005.06.20. 00:00

Több százezerért ugrálnak és másznak

Jogi és anyagi következmények nélkül lehet öngyilkossági kísérlettel felforgatni Budapest életét. Legalábbis eddig még senkinek sem kellett fizetni azért, mert felmászott a Szabadság híd tetejére. A metró elé ugró öngyilkosjelölteknek sem kerül egy forintba sem a több százezer utasnak okozott veszteség.

Vajta Z.

[caption id="" align="alignleft" width="306"] Évente több milliót költenek az öngyilkosjelöltek megmentésére. A számlát eddig senkinek sem nyújtották be.
[/caption]Pénteken is a sínek közé ugrott egy középkorú férfi a Moszkva téren. A szerelvény időben megállt, de még így is sokan elkéshettek munkahelyükről, mert nyolc percig szobroztak az alagútban. Ekkor nem kellett pótlóbuszokat forgalomba állítani. De ha az utas bekerül a kocsi alá, esetleg sikerül az öngyilkossági kísérlet, 40-50 perces szünet következik. Ilyenkor több járatról csoportosítanak át autóbuszokat metrópótlásra. A föld alatt rekedt utasok közben a hátsó kocsikból libasorban araszolnak előre az állomáson álló kocsiba. A mögöttük valahol az alagútban kényszerűen megállt másik szerelvényt pedig az előző állomásra gurítják vissza. Így senkinek sem kell gyalogszerrel az alagúton át távoznia. A metró szünetelése és pótlása erkölcsi és anyagi kárt is okoz a BKV-nak. Ám ezt bíróság előtt nehéz bizonyítani. A közlekedési vállalat egyszer megpróbálta, de a bíróság elutasította a keresetet – közölte Antal Mihály, a BKV forgalmi igazgatója. A pórul járt utasok nem kérhetnek kártérítést a BKV-tól. A baleset okozóját viszont perelhetik, de erre eddig nem volt példa.

Évente több millió forintot kell költeni az öngyilkosjelöltek megmentésére az adófizetők pénzéből. A hídra felmászók mégis ingyen megússzák az attrakciót. A tűzoltóság ugyan kiküldi számukra a 2-300 ezer forintról szóló fizetési felszólítást, eddig senki sem rendezte a számlát. Pedig a tűzvédelmi törvény lehetővé teszi a kárösszeg behajtását – közölte Dömök Zsuzsanna, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság jogtanácsosa. Így beperelhetnék azt, aki nem pszichiátriai beteg, és csak figyelemfelkeltés miatt mászik fel például a turulmadárra. A bíróságnak csak azt kellene vizsgálnia, hogy rendelkezett-e megfelelő belátási képességgel a tett időpontjában.  

Vajta Z. Évente több milliót költenek az öngyilkosjelöltek megmentésére. A számlát eddig senkinek sem nyújtották be. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában