Ország-világ

2005.06.09. 00:00

Újabb rablást akadályoztak meg

Újabb rablásra készültek a budaörsi Tescónál harmincmillió forintot zsákmányoló bűnözők. Múlt csütörtökön azonban rendőrök akadályozták meg az akciót.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="140"] Képünk a Szerémi útnál készült, amikor is gépfegyverrel és kézigránáttal támadtak a pénzszállító autóra
[/caption]Nem sieti el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a fegyvercsempészettel múlt csütörtökön meggyanúsított letartóztatottak újabb gyanúsítását. Hivatalosan három férfit fogott el június 2-án a kommandó, az elfogottaknál kézigránátot is találtak. Ezért fegyvercsempészettel gyanúsítják őket. Azt mondták, még vizsgálják, hogy köze volt-e a három férfinak a május 15-i budaörsi rabláshoz. Ekkor a Tesco előtt négy fegyveres 30 milliót rabolt el a Group 4 Falck pénzszállító autójából. Közben egy biztonsági őrt combon lőttek és golyózáport zúdítottak a kiérkező rendőrökre, majd kézigránátot dobtak feléjük. Ez a gránát ugyanolyan típusú volt, mint amilyet csütörtökön lefoglaltak a fegyvercsempészet gyanúsítottaitól.

Információnk szerint a három férfit azután fogták el, hogy a nyomozók hírt kaptak arról, elindultak egy adott budai pont felé és feltételezhető, hogy újabb rablásra készülnek. Egyiküket Budaörsön, a polgármesteri hivatal előtt, a másikat Óbudán, a Római-parton, a harmadikat Pesten, a Teve utca egyik lakásában kapták el a kommandósok. Őt legalább nem kellett messze vinni, mivel a lakás közelében van a rendőrpalota. Ezúttal szó szerint „leütésről” volt szó, hiszen a kommandósok olyan információikat kaptak a célpontokról, hogy küzdősportokban járatosak és fegyverük is lehet. Ráadásul vélhetően ők a budaörsi tescós rablók, így bármikor képesek rendőrre lőni. Mindenesetre a budaörsi elfogást végignéző egyik olvasónk szerint az ott elkapott férfi villámgyorsan elterült az aszfalton, csak úgy nyekkent. A keménység mellett a kommandósok belül maradtak a törvények adta lehetőségeken. Az elfogások szigorúak, de az előírásoknak megfelelőek voltak. A célpontok azonban érezhették, hogy különösen veszélyesnek tartják őket a rendőrök, és ennek megfelelően bánnak velük.

Az elfogottak meggyanúsítása a budaörsi rablással nem sürgős a rendőrök számára. A fegyvercsempészet kapcsán letartóztatta a gyanúsítottakat a bíróság, így bármikor kihallgathatók. Az NNI-nél nem is kívántak mondani semmit az üggyel kapcsolatban. – A kollégák dolgoznak – mindössze ennyi volt a válasz érdeklődésünkre.

Ám a fegyvercsempészet gyanúsítottainak valami köze lehet a budaörsi támadáshoz, amit mi sem jelez jobban, hogy ügyüket is a különleges nyomozóegység vizsgálja. Ezt a csoportot a budaörsi rablás után hozatta létre Bene László országos rendőrfőkapitány. Az NNI, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a BRFK legjobb nyomozóiból álló csoport előszedte az összes korábbi, megoldatlan fegyveres páncélautó-támadás ügyét. A budaörsi tettesekre, akik egyike különösen magas, „colos” férfi, két korábbi támadás már most ráhúzható, a tavaly augusztus 4-i Szerémi úti és az idén januári, érdi támadás.

Ezek sikertelenek voltak, hiszen bár a rablók mindkétszer Kalasnyikovokkal lőtték a pénzszállító autót, a Szerémi útnál kézigránátot is dobtak rá, ám pénzt nem tudtak elvinni. A budaörsi 30 milliós zsákmány nagy része pedig máris elmehetett a felhalmozott adósságok fedezésére és az új akció előkészületeire. A különleges egység vizsgálja azt is: a képbe került bandatagoknak milyen kapcsolata volt az aszódi rablók társaságával.

Akár kilencmilliót is kaphat a nyomravezető

A budaörsi rablók fejéért öszszesen ötmillió, a Szerémi úti, illetve az érdi támadókért két-két millió forintos vérdíj jár a nyomravezetőnek. Aki olyan bizonyítékot tud szolgáltatni, amely alapján a tettesek meggyanúsíthatók, akár az egész kilencmilliót is bezsebelheti. Ugyanis a tettesek a jelek szerint ugyanahhoz a bandához tartoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában