Ország-világ

2005.07.19. 00:00

A pénzváltók olcsóbbak

A Monetáris Tanács tegnap 7 százalékról 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

Reggel–Világgazdaság

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Most érdemes megvásárolni a nyaralásra szánt eurót. Annak ellenére, hogy az éves 4,5 százalékosra tervezett pénzromlás nincs veszélyben.
[/caption]Eddig nem produkált a nyári szezonra jellemző gyengülési tüneteket a forintárfolyam. Az euróval szembeni kurzus hetek óta stabilan 247 forint körül – most pedig alatta – mozog, s ez érdemessé teszi a vásárlást az érintetteknek. A stabilan 247 forint körüli euróárfolyam kedvező lehetőséget teremt a vásárlásra azoknak, akik még nem szerezték be a külföldi nyaraláshoz szükséges valutamennyiséget, vagy egyéb okból van euróra szükségük. Aki pedig már túljutott az idei szezon nyaralásán, annak érdemes megtartania az esetlegesen megmaradt és később még felhasználni kívánt összeget, hiszen jelentősebb forinterősödésre már nem lehet számítani. A mostani szezon ugyanakkor eddig kivételt jelent az árfolyam alakulása szempontjából: a nyáron megszokottnak tekinthető gyengülés helyett még kicsit javult is a forint kurzusa az euróéhoz képest, ami elsősorban a régióval kapcsolatos optimista befektetői hangulattal magyarázható. A készpénzes valutatranzakciókat egyébként változatlanul érdemesebb a pénzváltóknál végrehajtani. Az internetes honlapok szerint a hazai egységekben 249–250 forintért lehet hozzájutni egy euróhoz, míg a vételi ajánlatok 242 és 245 forint között mozognak. Ezzel szemben a bankok fiókjaiban most 240 forint között ingadozik a vételi és 252–254 forint között az eladási árfolyam. Ráadásul nagyobb tételek beszerzésénél a pénzváltóknál árengedményt is kicsikarhatnak.

A mostani, viszonylag kedvező euróárfolyamtól ugyanakkor nem várható, hogy drámai túlkeresletet okozna akár a pénzváltóknál, akár a hitelintézeteknél. A kamatvágás nyomán a forint enyhe gyengülésére lehet számítani, de inflációs nyomás nincs, az éves 4,5 százalékosra tervezett pénzromlás nincs veszélyben – értékelte a tegnap történteket Erdős Szabolcs, az Ecostat elemzője. A forint gyengülése persze kedvezőtlenül hat például az üzemanyag árára is, hiszen a nyersolajért kiadott dollárért több forintot kell kifizetnie a Molnak. Hasonlóképp többet kell fizetni a külföldről behozott élelmiszerekért is, mint ahogy a forint gyengülése valamennyi importból beszerzett termék árára hathat. Ám a gyengülés olyan csekély lehet – vélte Erdős Szabolcs –, hogy számottevően nem befolyásolja az árakat, s nem sodorja veszélybe az inflációt.

A jegybanki célkitűzés az volt, hogy az idén az alapkamat 7 százalék alá mérséklődjön, s ez a nyár közepére meg is valósult. A kamatcsökkentés egészen addig tarthat, míg a forint nem gyengül 252–253 forintig. Amikor ezt a mértéket eléri, kamatcsökkentésre már nem lesz lehetőség. A 2005-ös nyári szezonra az elemzők nem tartották kizártnak a 260 forintot elérő euróárfolyamot, ám ez a jóslat nem vált valóra. Ugyanakkor veszélyeket tartogat a pénzpiacokon az államháztartási hiány, amely már most elérte az egész évre előirányzott mértéket, s ez a forint gyengülését okozhatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában