Ország-világ

2005.07.08. 00:00

Lecsaptak Londonra - négy bomba robbant

Súlyos merényletsorozat rázta meg csütörtökön a brit fővárost. Egy nappal a 2012. évi nyári olimpiai játékok megrendezési jogának bejelentése után, szinte egy időben a G8-ak skóciai, Gleneaglesben tartandó csúcstalálkozójának hivatalos megkezdésével, kora reggel Londonban hét robbanás történt. Az orvtámadás hat metróállomást és egy emeletes buszt érintett.

BAMA

A londoni metró forgalma összeomlott, a felszíni közlekedés a lezárások következtében teljes káoszba fulladt. Tony Blair miniszterelnök  Gleneaglesben, a csúcstalálkozó súlyosan megrendült politikusaival körülvéve, kezdettől fogva terrortámadásról beszélt, majd haladéktalanul Londonba utazott, hogy személyesen irányíthassa a kormány válságülését. Charles Clarke belügyminiszter szerint a robbantások „pótolhatatlan károkról” szóltak.

A Scotland Yard közlése szerint az első robbanás 11 perccel 9 óra előtt következett be a londoni pénzügyi központban, a föld alatti Aldgate East állomása közelében, a halálos áldozatok száma hét. A második robbanás a King’s Cross és a Russell Square között huszonegy halottat követelt. Nyugat-Londonból, az Edgware Roadról jelentették a harmadik robbanást.
A metró egész vonalán pánik tört ki, vérző és síró emberek nyomultak a felszínre. A belvárosban néhány perccel a metró elleni merényletek után emeletes busz robbant fel a Tavistock Place-en. A hatóságok robbanóanyag nyomaira bukkantak. Egy névtelenséget kérő amerikai igazságügyi tisztviselő olyan adatokat hozott nyilvánosságra Washingtonban, amelyek szerint Londonban összesen negyven halálos áldozatot követeltek a merényletek. Erről állítólag brit kollégáik küldtek értesítést. A londoni klinikákon több mint háromszáz embert kezelnek, köztük súlyos sebesülteket. A Scotland Yard főnöke, Ian Blair felhívta a brit főváros lakóinak figyelmét, hogy ne hagyják el otthonaikat, s a mentőszolgálatot kizárólag vészhelyzet esetén hívják.

John Wells (66), egyetemi tanár, University of London: „Munkahelyemre igyekeztem 9 óra 15 perckor, amikor az első lezárt metróállomáshoz értem. Ez volt az első gyanús jel. Zsúfolt kocsira ültem, 9 óra 40 perc körül kiderült, hogy a Waterloo metróállomás is zárva van. Hatalmas tömeg az utakon, a forgalom szinte teljesen megbénult. A Waterloo hídon már gyalog lehetett csak átkelni. Itt vált egyértelművé, hogy baj van: rengeteg rendőr az utakon, szirénázó mentőautók, helikopterek a levegőben. Ekkor hallottam egy detonációt. Később tudtam meg, hogy az alig 300 méterre lévő Tavistock téren ekkor robbant fel az autóbusz. Tíz órára értem munkahelyemre, fél órába telt, míg kiderült, élettársam is sértetlen. Megnémultak a mobilok, csak az internet és a hagyományos telefonhálózat működött. Tegnap még mindannyian azt ünnepeltük, hogy 2012-ben London ad otthont az olimpiai játékoknak. Most azzal szembesültünk, hogy a terrorizmus minket is elért, mint New Yorkot, Madridot és Balit. De túléljük…”

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egy eddig ismeretlen csoportja vállalt felelősséget a robbantásokért. Az al-Kaida Európai Dzsihád Szervezete az „elaph” nevű internetes honlapon nyilvánosságra hozott közleménye szerint tagjai állnak a csütörtöki londoni merénylethullám mögött. Közlik, hogy a robbantássorozat válasz a brit katonai bevetésre Afganisztánban és Irakban. „Örvendjetek, muszlim társaink! Örülj, arab világ! Eljött a bosszú ideje az Afganisztánban és Irakban elkövetett tömeggyilkosságokért a cionista keresztes lovagok kormányai ellen!” – olvasható a közleményben, amely további terrorcselekedetek elkövetésével fenyegette meg Dániát és Olaszországot.

A legsúlyosabb robbantásos merényletek

- 1946. június 22., Izrael: Robbantás a jeruzsálemi King David Hotelben – 91 halott, 45 sebesült - 1980. augusztus 2., Olaszország: A Gladio nevű, föld alatti szervezet aktivistái előzetes figyelmeztetés nélkül fölrobbantják a bolognai pályaudvart – 83 halott, 200 sebesült - 1980. december 21., Skócia: Lockerbie felett líbiai terroristák felrobbantják a PanAm amerikai légitársaság Boeing–747-esét, halálos áldozatok a földön is – 270 halott - 1995. április 9., Egyesült Államok: Bomba robban Oklahoma Cityben, egy irodaház romba dől, a tettest, Timothy McVeigh-t 2001. június 11-én kivégzik – 168 halott, 500 sebesült - 1998. augusztus 7., Tanzánia és Kenya: Bombamerénylet a Dar-es-Salam-i és a nairobi amerikai nagykövetség ellen – 259 halott, 5436 sebesült - 1999. szeptember 9., Oroszország: egy 400 kg-os bomba porig rombol egy moszkvai lakóházat – 90 halott, 300 sebesült - 1999. szeptember 13., Oroszország: Lakóházrobbantás az előző merénylet áldozatai gyászünnepségének napján – 120 halott - 2001. szeptember 11., Egyesült Államok: Az al-Kaida terror-szervezet által eltérített két repülőgép New Yorkban romba dönti a World Trade Center ikertornyait. Egy harmadik gép belerepül a Pentagon alapkőletétele évfordulójának napján a védelmi minisztérium washingtoni épületébe – 3063 halott, 800 sebesült - 2002. október 12., Indonézia: Diszkórobbantás Bali szigetén – 202 halott - 2003. március 2., Irak: Bagdadban és a kerbelai kegyhelyen a síita hívők között egy muzulmán vallási ünnepen több öngyilkos merénylő felrobbantja magát – 271 halott, 393 sebesült - 2003. augusztus 29., Irak: bombamerénylet a nadzsafi Ali Imán-mecset ellen – 100 halott, 140 sebesült - 2004. február 1., Irak: Kettős támadás éri Erbilben a két kurd párt, a KDP és a PUK főhadiszállását, a merénylők az al-Kaida terrorszervezet tagjai – 117 halott - 2004. március 2., Irak és Pakisztán: Merényletek a muzulmán vallási ünnepen – 312 halott - 2004. március 11.: Spanyolország: A madridi Atochán és két másik pályaudvaron tíz bomba robban, három továbbit hatástalanítanak – 190 halott, 1500 sebesült - 2004. augusztus 19., Izrael: Jeruzsálemben öngyilkos merényletet követnek el egy menetrend szerinti buszjáraton –105 halott, 20 sebesült - 2004. augusztus 24., Oroszország: Bombamerénylet következtében két orosz személyszállító repülő lezuhan az ország délnyugati részén – 90 halott - 2004. augusztus 25., India: Egy időben két bomba robban a nagy forgalmú városban – 150 halott, 40 sebesült

Külföldi vezetők és szervezetek nyilatkozatai
- George W. Bush amerikai elnök: „Folytatódik a küzdelem a terrorizmus ellen. Ebben a G8 többi vezetőjének szilárd elhatározása éppoly erős, mint az enyém. A felelősöket meg fogjuk találni, és felelősségre vonjuk őket.”
Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár: „A merényletek is bizonyítják, hogy a nemzetközi közösségnek és a NATO-tagországoknak vállvetve kell küzdeniük a terrorizmus elleni harcban.”
- José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke: „Újabb csapást mértek a demokráciára. Minden európai érzi a veszteséget, és nemet mond a terrorizmusra.”
- XVI. Benedek pápa, Katolikus egyházfő „fájdalommal értesült a londoni terrorcselekményekről” – hangsúlyozva, hogy ezek az akciók embertelenek és ellentétesek a kereszténység szellemével.
- Jacques Rogge, A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke: „Úgy értelmezzük, hogy a robbantások nincsenek kapcsolatban a Londonban tervezett olimpiai játékokkal. Meggyőződésünk, hogy a város biztonságos helyszíne lesz a 2012. évi rendezvénynek.”

Nem tudnak magyar áldozatról és sérültekről a magyar nagykövetségen
Egyelőre nem tudunk magyar áldozatokról és magyar sérültekről, most az a jó hír, ha nincs hír – mondta a Reggelnek Szombati Béla, hazánk londoni nagykövete. A diplomatát akkor értük utol, amikor autójával épp a nagykövetség épülete felé tartott. – Halad a forgalom, nincs pánikhangulat, nem kell megijedniük azoknak sem, akik hirtelen nem tudnak kapcsolatba kerülni hozzátartozóikkal, mert a mobilszolgáltatók a mentési területekről, illetve azok irányába indított hívások kapcsolását veszik előre – folytatta a nagykövet. A külképviselet vezetője azt tanácsolja az aggódó hozzátartozóknak, hogy az általuk keresett személyek adatait juttassák el a magyar Külügyminisztérium válságközpontjába vagy pedig a londoni nagykövetség konzuli osztályára. – Mi ezeket az adatokat ellenőriztetjük, és értesítjük a családokat – tette hozzá.

A BBC magyar szerkesztőségébe sem futott be hír magyar sérültekről. Dajka Béla főszerkesztőtől megtudtuk: a kezdeti pánik után már a szokásos angol hidegvér uralkodik városszerte. Biztonsági okokból azonban a BBC megtiltotta munkatársainak, hogy elhagyják az épületet. Csak azok mehetnek ki, akik dolgoznak, illetve azok, akik kaptak kiképzést arra, hogy miként kell viselkedniük háborús környezetben. A londoni Magyar Kulturális Központ is biztonságban van. Csatári Gabriella gazdasági vezető a Reggelnek elmondta: megkérték az embereket, hogy maradjanak otthon, és figyeljék a tájékoztatási eszközöket. Mivel leállt a helyi tömegközlekedés, csak az kérdéses, hogy egyik esti rendezvényüket meg tudják-e tartani.

Magyarok érdeklődhetnek Budapesten: 458-3500,
Londonban: 00442072013463

Ideges lett a tőzsde
Pánikreakciók uralták a nemzetközi piacokat. Az olaj New Yorkban eddig nem látott szintre, 62 dollár fölé ugrott, majd –  kisebb megnyugvás után – visszatért hatvan alá. A magyar tőzsde rögvest 600 pontot zuhant a robbantások hírére, de délután kissé visszakapaszkodott, záróértéke már csak 1,4 százalékkal volt kisebb a nyitásétól zárás előtt. Az államkötvények kereskedése nagyon mérsékelt volt tegnap az események közepette. Természetesen vesztett a piacokon a font, a dollár. A mindig biztos értékálló arany és a svájci frank árfolyama erősödött.

Gyurcsány szerint biztonságban vagyunk
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök aljasságnak, embertelenségnek, alávaló bűntettnek nevezte tegnap délután a londoni terrortámadást. A miniszterelnök délután kettőre rendelte magához Lamperth Mónika belügyminisztert, Bene László országos rendőrfőkapitányt és Tóth Andrást, a polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkárt. Bene még a találkozó előtt elrendelte minden olyan hely fokozott rendőri ellenőrzését, ahol egyszerre tömegek lehetnek. A BRFK és a Rendészeti Biztonsági Szolgálat rendőrei ellepték a vasúti és a Volán-pályaudvarokat, a bevásárlóközpontokat és környéküket, a turisták kedvelte köztereket és a metrót. Utóbbiban a saját biztonsági őrséget is megkétszerezték. Az őrök főleg elhagyott csomagokat kerestek. A miniszterelnök tájékoztatása előtt az illetékesek fokozták a stratégiailag kiemelt létesítmények védelmét is. Így a paksi atomerőmű, a Ferihegyi repülőtér, a MÁV, illetve az olajfinomítók és a vegyi üzemek védelmét is erősítették. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentette: Magyarország és a magyar emberek biztonságban vannak. A titkosszolgálatok a kormányfőt úgy tájékoztatták, hogy nem fokozódott hazánk terrorfenyegetettsége, és egyetlen konkrét információ sincs arról, hogy támadás készülne Magyarország ellen. 

Budapesten jelenleg nincs terrorveszély
Budapestet jelenleg nem veszélyeztetik terrorcselekmények. De ez a helyzet akár egyik napról a másikra is megváltozhat. Egy ilyen támadásra nem lehet előre felkészülni. Ez derül ki a biztonságpolitikai szakértők nyilatkozataiból. Deák Péter szerint az eddigi merényletek az angolszász országok ellen irányultak. Új jelenség, hogy mintha a terroristák tudatosan kevés áldozattal járó támadásokat hajtanának végre kis hatóképességű bombákkal. Elképzelhető, hogy elsősorban figyelemfelkeltés volt a céljuk. Az is lehet, hogy ez a szervezet szegénységére utal. Budapest nem annyira ismert ahhoz, hogy itt érdemes legyen robbantaniuk a terroristáknak. Nógrádi György arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorszervezetek listájának első helyén Amerika, a másodikon Anglia szerepel. Nógrádi szerint a nemzetközi terrorizmus ellen még szorosabb együttműködés szükséges a különböző államok titkosszolgálatai, rendőrségei és kormányai között. Érvényes ez Európára is, hiszen a nemzetközi terrorizmus elérte földrészünket.

A merényletek helyszínéről érkeztek Budapestre
A Malév londoni járata kora délután landolt Budapesten. A pilóta és az utasok induláskor már tudtak a robbantásokról. Louis Carmi: Teljesen ki vagyok borulva, aggódom a családomért, az ismerőseimért. Egyfolytában a két fiamat hívom telefonon. Mi, londoniak felkészültünk egy támadásra, de ekkora katasztrófára nem számítottunk. Nagyon ideges vagyok, négy napig leszek Magyarországon, de legszívesebben most azonnal viszszamennék. Tóth Tibor: Annak a busznak a közvetlen közelében voltam, amely később felrobbant. Magát a robbanást nem láttam, csak később a televízióban mutatott felvételeken. Később visszamentem és láttam, hogy a busznak leszakadt a teteje. Nagy felfordulás volt, rengeteg rendőr lepte el az utcákat. A repülőtérre három óra alatt értem ki, máskor negyvenöt perc ez az út. Egy kínai férfi engedte át a taxit, amikor már feladtam a reményt, hogy elérem a gépet.

Bombariadók bevásárlóközpontokban
Hangja alapján állítólag egy fiatal férfira gyanakszanak a rendőrök, aki tegnap délelőtt 9 óra 20 perckor egy telefonhívásban három budapesti bevásárlóközpontot is megfenyegetett robbantással. Azt mondta: délután négy órakor bomba robban a Westendben, az Árkádban és a Mammutban. Érthetetlen, de a rendőrség csak délután fél kettőkor rendelte el mindhárom központ kiürítését. A Mammutból még a parkoló autókat sem engedték ki, így tulajdonosaik gyalog voltak kénytelenek kifáradni az utcára, és ott megvárni, hogy öt óra után visszatérhessenek. A Westendben bonyolította a helyzetet, hogy ott megkérték a bérlőket, minden üzletben maradjon valaki, mert egyébként a tűzszerészek feltörik
az árusítóhelyek ajtaját. Volt olyan üzlet, ahol nem maradt senki, mégsem törték fel az ajtót. Igaz, pokolgépet sem találtak. És nem is robbant semmi. A másik két bevásárlóközpontban sem bukkantak bombára. A hatóságok mindenesetre siettek kijelenteni, hogy a plazák elleni fenyegetésnek nincs köze a londoni eseményekhez. A fenyegetőzőt egyébként közveszélyokozás miatt keresik. Igaz, nehéz lesz megtalálni, mivel az Örs vezér tere egyik nyilvános állomásáról hívta a BRFK központi ügyeletét. A telefonfülkében mindenesetre ujjnyomatokat és DNS-mintákat rögzítettek a rendőrök. 

Vészfék nélkül maradtak a budapesti metrókocsik
Megerősítették a biztonsági szolgálatot a budapesti metróvonalakon. Nemcsak az állomásokon, hanem a metrókocsikban is járőröznek. Összesen negyvenen jutnak a két metróra és a földalattira. A biztonságiak elhagyott csomagokat és szokatlanul viselkedő utasokat keresnek. Bár azt Sutyor Lászlóné forgalmi főmérnök is elismeri, hogy a terroristák vélhetően természetesen viselkednének. Így elég kicsi az esélye, hogy megtudnának akadályozni egy támadást.

A budapesti metróban mindenesetre a 2001. évi New York-i terrortámadás után számos biztonsági intézkedést vezettek be. Például kiszerelték a vészfékeket, hogy ne tudják az utasok megállítani az alagútban. Bár nem távolították el az állomásokról a szemetestartályokat, rendszeresen ellenőrzik azok tartalmát. Bármi is történne, a szerelvényeket eljuttatják a legközelebbi állomásra. Már csak azért is, hogy csökkentsék a pánikot. Az utasok mikrofonon értesíthetik a vezetőt az esetleges bajról. Ha mégis bent rekedne a vonat, a mögötte jövő szerelvény tolja ki az állomásra. Sutyor Lászlóné azt mondja, nem kell félniük az utasoknak, nyugodtan felszállhatnak a budapesti metrószerelvényekre.

Nem közismert, hogy a budapesti metróban is volt már robbantás. Még 1989-ben üzemzárás előtt néhány perccel a 2-es, kelet–nyugati metró egyik szerelvényének utolsó kocsijában kis teljesítményű csőbomba robbant. A kocsiban nem volt senki. Kisebb károk keletkeztek az ülésben és az ablakokban. A rendőrség behatárolta azt az egyetemista-főiskolás kört, amelyik szórakozásból gyárthatta a bombát, ám perrendszerűen nem tudták rájuk bizonyítani. 

- 1980. augusztus 2., Olaszország: A Gladio nevű, föld alatti szervezet aktivistái előzetes figyelmeztetés nélkül fölrobbantják a bolognai pályaudvart – 83 halott, 200 sebesült

- 1980. december 21., Skócia: Lockerbie felett líbiai terroristák felrobbantják a PanAm amerikai légitársaság Boeing–747-esét, halálos áldozatok a földön is – 270 halott

- 1995. április 9., Egyesült Államok: Bomba robban Oklahoma Cityben, egy irodaház romba dől, a tettest, Timothy McVeigh-t 2001. június 11-én kivégzik – 168 halott, 500 sebesült

- 1998. augusztus 7., Tanzánia és Kenya: Bombamerénylet a Dar-es-Salam-i és a nairobi amerikai nagykövetség ellen – 259 halott, 5436 sebesült

- 1999. szeptember 9., Oroszország: egy 400 kg-os bomba porig rombol egy moszkvai lakóházat – 90 halott, 300 sebesült

- 1999. szeptember 13., Oroszország: Lakóházrobbantás az előző merénylet áldozatai gyászünnepségének napján – 120 halott

- 2001. szeptember 11., Egyesült Államok: Az al-Kaida terror-szervezet által eltérített két repülőgép New Yorkban romba dönti a World Trade Center ikertornyait. Egy harmadik gép belerepül a Pentagon alapkőletétele évfordulójának napján a védelmi minisztérium washingtoni épületébe – 3063 halott, 800 sebesült

- 2002. október 12., Indonézia: Diszkórobbantás Bali szigetén – 202 halott

- 2003. március 2., Irak: Bagdadban és a kerbelai kegyhelyen a síita hívők között egy muzulmán vallási ünnepen több öngyilkos merénylő felrobbantja magát – 271 halott, 393 sebesült

- 2003. augusztus 29., Irak: bombamerénylet a nadzsafi Ali Imán-mecset ellen – 100 halott, 140 sebesült

- 2004. február 1., Irak: Kettős támadás éri Erbilben a két kurd párt, a KDP és a PUK főhadiszállását, a merénylők az al-Kaida terrorszervezet tagjai – 117 halott

- 2004. március 2., Irak és Pakisztán: Merényletek a muzulmán vallási ünnepen – 312 halott

- 2004. március 11.: Spanyolország: A madridi Atochán és két másik pályaudvaron tíz bomba robban, három továbbit hatástalanítanak – 190 halott, 1500 sebesült

- 2004. augusztus 19., Izrael: Jeruzsálemben öngyilkos merényletet követnek el egy menetrend szerinti buszjáraton –105 halott, 20 sebesült

- 2004. augusztus 24., Oroszország: Bombamerénylet következtében két orosz személyszállító repülő lezuhan az ország délnyugati részén – 90 halott

- 2004. augusztus 25., India: Egy időben két bomba robban a nagy forgalmú városban – 150 halott, 40 sebesült

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában