Ország-világ

2005.07.19. 06:47

Még csak álom Magyarországon a teljes akadálymentesítés

– Ismereteim szerint a magyarországi közhasználatú épületek hetvenöt százaléka a mozgáskorlátozottak számára gyakorlatilag látogathatatlan – mondta a Reggelnek Szakály József. A Mozgáskorlátozottak Egyesülete Országos Szövetségének főtitkára hozzátette, jelenleg tizenkét per folyik orvosi rendelők, földhivatalok, gyógyszertárak és okmányirodák ellen.

Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="251"] Egerben már működnek akadálymentesített hivatalok. Ritka az országban.
[/caption]Megtudtuk, 2002-ben Nagy Benedgúz lett a győztese egy, a Centrál Kávéház ellen indított, precedens értékű jogi keresetnek. A fiatalember azt sérelmezte, tolókocsijával nem tudott bemenni a mellékhelyiségbe. A főtitkár mindehhez hozzátette, a szövetség szeretné elkerülni, hogy egyesek kizárólag a kártérítés miatt indítsanak pereket. Elsősorban azt akarják, hogy az üzemben tartók úgy alakíttassák át az épületeket, hogy azokat a mozgáskorlátozottak is könnyedén tudják használni. Szakály József hozzátette, az Európai Unió egyértelmű követelményeket támaszt a középületek akadálymentesítésének megszüntetésére. A mozgáskorlátozottak szervezetei hosszas küzdelem után azt is elérték, hogy a fővárosi önkormányzat jelenleg minden felújítás és építkezés során figyelembe veszi az akadálymentesítés szabályait. Ennek köszönhetően mára számos budapesti intézmény és útszakasz mindenki számára használható.

Ugyancsak komoly eredmény, hogy a BKV is lépéseket tett a tömegközlekedés akadálymentesítéséért. Ennek egyik fontos eleme, hogy már csak alacsony padlójú, mindenki számára megközelíthető járműveket vásárol a cég. Üröm az örömben, hogy ezek a tömegközlekedési járatok még egymástól elszigeteltek, nem alkotnak egységes hálózatot.

A Reggel találomra fölhívott két vidéki önkormányzatot. Kecskemét városában éppen tegnap adták át az új, a mozgáskorlátozottak számára is bejárható okmányirodát. A hivatalnál megtudtuk, az épület műemlék, így ezt csak nagyon nehezen lehetett volna átalakítani. Szolnokon kissé másként áll a helyzet. Az önkormányzat épülete ugyan a közelmúltban kapott egy új, tolószékkel is használható liftet, ám az okmányiroda itt még megközelíthetetlen ezzel az eszközzel.

Lázin M. A. Egerben már működnek akadálymentesített hivatalok. Ritka az országban. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában