Ország-világ

2005.07.28. 00:00

Megjött az ígért hőhullám

A hőségriadó miatt ásványvizet osztogat a polgári védelem az autósoknak. Az utakat pedig éjjel-nappal locsolják. A hónap végén beköszöntött az igazi kánikula.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="318"] A Margitszigeten a szökőkutat tegnap is körbeülték fiatalok és idősek egyaránt. A szabadban csakis a vízparton viselhető el a hőség.
[/caption]Az elkövetkező napokban tovább erősödik az országos kánikula. Így jó esély van rá, hogy az Országos Tisztifőorvosi Szolgálat elrendeli a másodfokú hőség- riadót is. Erre akkor kerül sor, ha három napon át az átlaghőmérséklet meghaladja a 27 fokot. A tisztiorvosi szolgálatok figyelmeztetik a hőséggel kapcsolatos teendőkre az egészségügyi intézményeket. Az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell a köztéri kutak működőképességét. Naponta ilyenkor több mint két liter folyadékra van szüksége a szervezetnek. Legelőnyösebb az ásványvíz, hiszen az izzadással só is távozik a szervezetből. Épp ezért a polgári védelem mától ásványvizet oszt az autósoknak az Éles saroknál és a Budaörsi úton. Szükség esetén más helyszíneken is kaphatnak a budapestiek a 21 ezer ingyenes palackból. Noha ilyenkor teljes gőzzel mennek a légkondicionáló berendezések, nem veszélyeztetik az áramellátást. Floridában néhány éve a nagy hőség miatt anynyi klíma működött egyszerre, hogy az áramszolgáltatás felmondta a szolgálatot. Magyarországon ez a veszély nem fenyeget – közölte Boross Norbert, a Budapesti Elektromos Művek Rt. kommunikációs igazgatója. Aki légkondicionálót vesz, számíthat rá: magasabb lesz a villanyszámlája. A végösszeg azonban nem éri el a téli fűtésszámláét. Húsznapos kánikulában 3-5 ezer forintba kerülhet a lakás hűtése.

[caption id="" align="alignright" width="133"] Az útfelújításokon is sok víz fogy
[/caption]Az Országos Tisztifőorvosi Szolgálat figyelmeztet, hogy ne hűtsük túl a lakást. Ha kint 30 foknál melegebb van, nem egészséges a 20 fokos szoba. A Fővárosi Közterület-fenntartó az utakat vízzel hűti. Napi tízmillió forintból 3-400 köbméter vizet locsolnak szét az utakon. Forgalmi helyzettől függően naponta három-négy alkalommal kerül sorra egy útszakasz. A kertvárosban élők is locsolhatnak, ha akarnak, egyelőre nincs vízkorlátozás a fővárosban. A Fővárosi Vízművek azt ígéri, hogy nem is lesz vízhiány ezen a nyáron. Víztermelő kapacitásuk meghaladja a napi egymillió köbmétert. Ez sokkal több, mint a kánikulai vízfogyasztási igény. Naponta egyébként átlagosan 500-600 ezer köbmétert használnak el a budapestiek. A fogyasztás nagyban függ az időjárástól. Tegnapelőtt 608 ezer köbméter vizet használtak el a budapestiek. Az idei eddigi melegrekordot május 29-én és 30-án mérték. Ekkor a vízfogyasztás 665 és 700 ezer köbméter volt. Az évszázad legmelegebb nyarán, 2003-ban, június 12-én 870 ezer köbméter fogyott. A rekordot az 1986-os esztendő tartja. Ekkor 1,4 millió köbméter vizet engedtünk a csapokból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában