Ország-világ

2005.07.16. 06:39

Nem csak a múlt kötelez a vízben

Holnaptól két héten át a medence lesz a főszereplő Montrealban, a vizes sportok legjobbjai mutatják meg, mit tudnak. A 11. világbajnokságon a férfi vízilabda-válogatott és Cseh László számít leginkább esélyesnek a magyarok közül.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="265"] Cseh a magyar vegyesúszó-hagyományok méltó folytatója, Hargitay és Darnyi után ő is világbajnok lehet
[/caption]Nemcsak a hagyományok, hanem a közelmúlt is a pólósok és Cseh sikerét diktálja. Annak idején, az első világbajnokságon, 1973-ban Belgrádban a vegyes úszó Hargitay András és a Gyarmati Dezső vezette pólócsapat győzelme adta meg az alaphangot. Most Montreal előtt hasonló a helyzet. A vízilabda-válogatott nem csupán címvédő, hanem elismerten a világ legjobbja is, Cseh Lászlónak pedig minden esélye megvan arra, hogy első legyen 400 vegyesen: toronymagasan, Európa-csúccsal (4:10.10 perc) vezeti a világranglistát, ráadásul legfőbb riválisa, az amerikai Michael Phelps nem indul a távon.

Ami a részleteket illeti, Kemény Dénes kapitány együttesében három új fiú található az athéni olimpiai bajnoki címvédéshez képest: Benedek Tibor szándékai szerint véglegesen, Varga Tamás egy esztendőre elbúcsúzott a válogatottól, Steinmetz Barnától pedig Kemény köszönt el. Indoka szerint azért, mert klasszikus bekkekkel ma már nehéz megúszni kipontozódás nélkül egy-egy derbit. A fölkészülés során így aztán nem csupán az elsősorban hátvédként jegyzett Vári, hanem a többiek is, például a center Steinmetz Ádám, az irányító Varga Dániel és a jobbátlövő (a szegedi egyetemen nemrég jogi diplomát és vele doktori titulust szerzett) Kiss Gergő is megdolgozta az ellenfél centereit – sikerrel. A hiányzók helyére érkezett Szívós Márton, Kiss Csaba és Varga Dániel jól beilleszkedett a társaságba, közülük Varga megfogalmazása különösen biztató: – Most már tudom, miért olyan fantasztikusan jó ez a csapat… – mondta sejtelmesen.

[caption id="" align="alignright" width="281"] Védekező kezek a levegőben, a támadó keresi a legjobb megoldást – nem mindegy, hogy végződik az előny
[/caption]A csapat a Világliga középdöntője után New Yorkban maradt, ott edzőtáborozott a világbajnokságra készülve. Kemény Dénes az amerikaiak elleni kétkapuzások során elsősorban az emberelőnyben, illetve emberhátrányban alkalmazott taktikát gyakoroltatta a játékosokkal. Aligha véletlenül, hiszen rengeteg függ attól a világbajnokságon, miként él majd a csapat a fórokkal. Főként azért, mert van olyan a pólóban, hogy a játékvezetők megunják egy-egy nemzet egyeduralkodását…

Az egykori klasszis hátúszó Cseh László (az első magyar, aki egy percen belül úszott 100 háton) hasonnevű fiának esélyei éppen annyira kimagaslóak, mint a férfi pólósoké. Az olimpián peches sérülése után is érmet szerzett, két éve Barcelonában második már volt, a mostani szezonban pedig magabiztosabb, mint valaha. Kár, hogy ő az egyetlen, akire biztosan lehet fogadni a magyar úszók közül. Ha az athéni második mellúszó, Gyurta Dániel fölkészülése – fogalmazzunk finoman – „jobban sikerül”, s ha a mindhalálig klasszis Kovács Ágnes nem szenved autóbalesetet a magyar bajnokság előtt, több lenne a remény. De… De, az úszóknál soha nem lehet tudni, mindig előkerülhet egy-egy új, magyar extratehetség.

A női pólósok nagyobb önbizalommal vághatnak neki a tornának, mint tavaly az olimpián. Faragó Tamás csapatának ugyan selejtezőt kellett játszania a világbajnokságért, ám aztán a Világligában magabiztosan, csoportelsőként jutott be a hatos döntőbe. – Még magunkat is megleptük a szereplésünkkel – mondta Faragó, aki a kiutazás előtt így beszélt: – Nem a legjobb, de a legerősebb csapattal megyünk Montrealba… Ezzel arra utalt, hogy a Németországból hazatért Bujka Barbara nem kapta meg időben a magyar állampolgárságot.

A magyar küldöttségből a női pólósok mutatkoznak be először (holnap, Kína ellen), hétfőn a férfiak következnek (Románia az ellenfelük), az úszóknak van még idejük, az ő megméretésük csak jövő vasárnap kezdődik.

Montreali magyarok

Vízilabda, férfiak: kapusok: Szécsi Zoltán (FTC), Gergely István (Domino-BHSE) mezőnyjátékosok: Kiss Csaba (Eger), Biros Péter, Fodor Rajmund, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Vári Attila (Domino-BHSE), Madaras Norbert, Szívós Márton (Pro Recco, olasz), Kásás Tamás (Savona, olasz), Steinmetz Ádám, Varga Dániel (Vasas). Vízilabda, nők: kapusok; Horváth Patrícia (Domino-BHSE), Serfőző Krisztina (Eger) mezőnyjátékosok: Takács Orsolya (BVSC), Pelle Anikó (Catania, olasz), Kisteleki Dóra, Tomaskovics Eszter, Valkay Ágnes (Domino-BHSE), Benkő Tímea, Brávik Fruzsina, Zantleitner Krisztina (Dunaújvárosi Főiskola), Drávucz Rita, Stieber Mercedes (Fiorentina, olasz), Tóth I. Andrea (Szentes) Toronyugrás: Hajnal András (Szolnoki HSE) Hosszútávúszás: Barsi Claudia (FTC), Gercsák Csaba (Jövő SC) Úszás: Boulsevicz Beatrix (BVSC), Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs), Nagy Réka (Rája), Risztov Éva (Kőbánya SC), Bodor Richárd (Pécsi TÁSI), Cseh László (Kőbánya SC), Flaskay Mihály (Delfin-Lászlóvill SE).

kapusok:

Szécsi Zoltán (FTC),

Gergely István (Domino-BHSE)

mezőnyjátékosok:

Kiss Csaba (Eger),

Biros Péter,

Fodor Rajmund, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Vári Attila (Domino-BHSE), Madaras Norbert, Szívós Márton (Pro Recco, olasz), Kásás Tamás (Savona, olasz), Steinmetz Ádám, Varga Dániel (Vasas).

Vízilabda, nők:

kapusok;

Horváth Patrícia (Domino-BHSE),

Serfőző Krisztina (Eger)

mezőnyjátékosok: Takács Orsolya (BVSC),

Pelle Anikó (Catania, olasz), Kisteleki Dóra,

Tomaskovics Eszter, Valkay Ágnes (Domino-BHSE), Benkő Tímea, Brávik Fruzsina, Zantleitner Krisztina (Dunaújvárosi Főiskola), Drávucz Rita, Stieber Mercedes

(Fiorentina, olasz), Tóth I. Andrea (Szentes)

Toronyugrás:

Hajnal András (Szolnoki HSE)

Hosszútávúszás:

Barsi Claudia (FTC), Gercsák Csaba (Jövő SC)

Úszás:

Boulsevicz Beatrix (BVSC), Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs), Nagy Réka (Rája), Risztov Éva (Kőbánya SC), Bodor Richárd (Pécsi TÁSI), Cseh László (Kőbánya SC), Flaskay Mihály (Delfin-Lászlóvill SE). Cseh a magyar vegyesúszó-hagyományok méltó folytatója, Hargitay és Darnyi után ő is világbajnok lehet Védekező kezek a levegőben, a támadó keresi a legjobb megoldást – nem mindegy, hogy végződik az előny -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában