Ország-világ

2005.07.28. 00:00

Szexhirdetések, firkák, plakátok a házakon

– Borzalmas, hogy a gyönyörű épületeket elborítja a rengeteg plakát. Nem értem, milyen emberek azok, akik nem veszik észre, hogy mit tesznek. A falfirkásokat pedig elküldeném kapálni jó hosszú időre – mondta a Reggelnek dühösen Kiss Renáta a Károly körúton. Ott épp az egyik épület emeletéről szexuális eszközöket, pikáns kiegészítőket reklámozó plakát virít.

Dávid Szonja

A táblát kétalakos Zsolnay-kerámia veszi közre. Századfordulós házak, építészeti remekművek. Többnyire a fővárosi járókelők észre sem veszik, hogy milyen épületek mellett sietnek munkába. Sokan azonban hajlamosak hirdetési felületként használni a fővárosi házakat. Gyakran plakátok garmadája csúfítja a falakat. A falfirkák pedig nemkívánt színfolttal tarkítják az épületeket. A Fővárosi Közterület-felügyelet szabhat ki büntetést arra, akit tetten érnek. A plakátragasztás szabálysértésnek minősül. Ha valakit tetten érnek, akkor azt maximum harmincezer forintra büntethetik. A helyszíni bírság egyébként ötszáztól tízezer forintig terjed. A falfirka már más kategóriába tartozik. Ez esetben már bonyolultabb a helyzet.

– A graffiti, vagyis hétköznapi nevén a falfirka, nagy valószínűséggel már bűncselekmény. Rongálásnak számít, mert az épület állagában károkat okoz. Ha a károkozás a szakértő szerint meghaladja a tízezer forintos helyreállítási költséget, akkor a tettes vétséget követ el. Vagyis az ügy a továbbiakban átkerül a rendőrségre, és ott folytatódik a nyomozás – mondta a Reggelnek Miklós István, a Budapesti Közterület-felügyelet ellenőrzési osztályának vezetője. A fővárosi tulajdonban lévő épületekről a Közterület-fenntartó Vállalat távolítja el a nemkívánt rajzokat és plakátokat. A szélsőséges politikai szövegeket, jelképeket azonban lakossági bejelentésre bárhol eltüntetik.

Dávid Szonja -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában