Ország-világ

2005.08.11. 00:00

A Védegylet győzött: nem lesz lokátor a Zengőn

„A NATO beruházási ügynöksége nem zárkózik el attól, hogy elhalasszák a Zengőre tervezett radarberendezés legyártását, amíg megtalálják a lokátor végleges helyszínét” – mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője. Bocskai István ezzel megerősítette lapunk tegnapi információját. A minisztérium azt kezdeményezte az ügynökségnél, hogy a radarberendezést csak egy későbbi időpontban gyártsák le és szállítsák Magyarországra.

Izing Antal

„Ha más helyszínen épül fel a lokátor, akkor nem biztos, hogy a többletköltségeket, például a kiegészítő radarok telepítését anyagilag támogatja majd a NATO, mivel a többi tagországnak kell döntenie arról, adjanak-e több pénzt erre a projektre Magyarországnak” – mutatott rá a szóvivő. Közölte: mivel már biztos, hogy az eredeti megállapodás szerint nem építhető fel a létesítmény, a lokátor kivitelezőjével is tárgyalásokba kezdett a HM a szerződések módosításáról. „Jelenleg tart az elemzése annak, hogy milyen helyszínek jöhetnek szóba a lokátor telepítésére” – fűzte hozzá.

A hír azt jelenti, hogy a Zengőt védő Védegylet (amely Sólyom László köztársasági elnököt jelölte) győzelmet aratott – erősítették meg lapunknak védelmi források. A szervezet egyébként még a Nemzetbiztonsági Hivatal 2003-ban kiadott évkönyvében is „szélsőséges szervezetek és csoportok” témakörön belül szerepelt a „szélsőbaloldali szervezetek” egyikeként. Akkoriban sok vezető értelmiségi, közöttük Sólyom László is levélben tiltakozott ez ellen. Az idei évkönyvből azonban már kikerült a Védegylet. Az évkönyvben szerepeltetés nem jelenti automatikusan azt, hogy a szervezetet megfigyelték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában