Ország-világ

2005.08.10. 06:14

Címvédők két helyszínen

Vízilabdában nincs megállás. A montreali ezüstérem után a férfiválogatott holnap Belgrádban, a Világliga fináléjában szerepel, a főiskolás-válogatott pedig Izmirben, az Universiadén.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az itt az amerikai Jeff Powersszel küzdő Steinmetz Barnabás (fehér sapkában) visszatér a válogatottba, jelenlétével még stabilabb lesz a védelem
[/caption]Akárcsak Montrealban, a világbajnokságon, a holnap kezdődő belgrádi Világliga döntőjében is címvédőként száll vízbe a magyar férfiválogatott. Esélyesként a győzelemre, ám ha valamikor, most tényleg nem lehet biztosra menni. Ha másért nem, hát azért, mert az olimpiai bajnokok közül hiányzik majd Szécsi Zoltán, Fodor Rajmund, Molnár Tamás, Kásás Tamás és Kiss Gergely, öt világklasszis. – Volt, aki kérte közülük, hogy pihenhessen, volt, aki nem, de a végső szó az enyém volt – mondja Kemény Dénes szövetségi kapitány. – Megbeszéltem velük, mi legyen, ez természetes, az indoklás pedig a mi dolgunk.

A kapitány az Universiadéra készülők között magához szólította Jászberényi Gábor kapust, Katonás Gergőt, Bárány Attilát és Vindisch Ferencet. – Már Athén után megmondtam, hogy a pekingi olimpia abból a szempontból különleges lesz, hogy nem feltétlenül azokra építek majd, akik nyertek tavaly. Klaszszis pólósok, kétség nem fér hozzá, de nem lesznek fiatalabbak, pontosabban abban a korban vannak, amikor már duplának számíthat egy-egy év a pólóban.

Kemény hangsúlyozza, hogy nem fiatalításról van szó, hanem csapatkeresésről. Ezért aztán hiába bivalyerős a magyar póló, szerinte még az is megeshet, hogy a németektől, a görögöktől és a szerbektől egyaránt kikap a csapat. Ez persze túlzó megfogalmazás, arra viszont egyértelműen utal, hogy kockáztatni is kell ahhoz, hogy Pekingben minden rendben legyen. A főiskolások mellett újra bekerült a keretbe Steinmetz Barnabás. A kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok bekk visszahívása úgymond „benne volt a levegőben”. Érkezésével még stabilabb lehet hátul a csapat, de a bekkelés módja nem változik.

– Továbbra is az egész csapat dolga lesz a védekezés, a világbajnokságon jól működött a szisztéma. Az, hogy a döntőben néha lyuk támadt rajta, nem a rendszer hibája, egy-egy bakit ugyanis soha nem lehet kizárni a játékosoknál – magyarázza Kemény, aki az elveszített világbajnoki döntőről utólag, összefoglalva csak annyit mond, hogy „jobb érzés lenne, ha a szerbek vertek volna meg bennünket, és nem mi saját magunkat”. És azt is elárulja, hogy Benedek Tibor és Varga Tamás hiányát jobban megérezte a csapat Montrealban, mint várható volt.

A főiskolás-válogatott kapitánya, Kovács István egyértelműen vallja, hogy kilenc emberrel is tovább kell jutniuk csoportjukból az Universiadén. A Világligára kiválasztott négy játékos hétfőn a többiek után utazik, így a folytatásban a legerősebb öszszeállításában pólózhat a gárda. – Címvédők vagyunk, de ez semmit sem jelent egy Universiadén – mondja Kovács. – Sohasem lehet előre tudni, hogy az ellenfeleknél ki jön el a legjobbak közül. Azt mondom mindig a fiúknak, hogy azok ellen kell hozniuk a legjobb formájukat, akikkel éppen szembetalálkoznak a vízben. Ha sikerül, azt hiszem, a legjobb taktika.

Megjegyzendő, amióta a Domino-BHSE mesteredzője vezeti a csapatot, mindig éremmel tér haza. És az is fontos, hogy két esztendővel ezelőtt a szerbeket legyőzve lett aranyérmes az akkori gárda.

Pénzes program

A magyar csapat holnap Németországgal, pénteken Görögországgal, szombaton pedig Szerbia-Montenegróval játszik a Világliga döntőjében. Vasárnap a helyosztókra kerül sor. Az első helyezett 100 ezer, a második 70 ezer, a harmadik 50 ezer, a negyedik 35 ezer, az ötödik 30 ezer, a hatodik 25 ezer dollárral lesz gazdagabb. A magyar keret: Gergely, Jászberényi (kapusok), Bárány, Biros, Gór-Nagy, Hárai, Hosnyánszky, Katonás, Kiss Cs., Madaras, Steinmetz Á., Steinmetz B., Szívós, Varga D., Vári, Vindisch.

Nem lehet gond

Könnyű csoportba került a magyar csapat az izmiri Universiadén. A B csoportban Ausztráliával és Kazahsztánnal kell megmérkőznie a továbbjutásért (Mexikó visszalépett). Az ellenfeleket látva biztos, hogy kilenc emberrel is túljut a csoportmeccseken a Kovács István vezette társaság. Az utazók: Nagy Viktor (kapus) (TEVA-VasasPlaket). Mezőnyjátékosok: Kovács O., Paján, Ferkól, Hangody, Kovács R., Mátyás, Nyéki, Varga II Zs. Hétfőn csatlakozik a csapathoz: Jászberényi (kapus), Bárány, Vindisch, Katonás

Vasárnap a helyosztókra kerül sor. Az első helyezett 100 ezer, a második 70 ezer, a harmadik 50 ezer, a negyedik 35 ezer, az ötödik 30 ezer, a hatodik 25 ezer dollárral lesz gazdagabb. A magyar keret: Gergely,

Jászberényi (kapusok), Bárány, Biros, Gór-Nagy, Hárai, Hosnyánszky, Katonás, Kiss Cs., Madaras, Steinmetz Á., Steinmetz B., Szívós, Varga D., Vári, Vindisch. Nem lehet gond Könnyű csoportba került a magyar csapat az izmiri Universiadén. A B csoportban Ausztráliával és Kazahsztánnal kell megmérkőznie a továbbjutásért (Mexikó visszalépett).

Az ellenfeleket látva biztos, hogy kilenc emberrel is túljut a csoportmeccseken a Kovács István vezette társaság.

Az utazók: Nagy Viktor (kapus) (TEVA-VasasPlaket). Mezőnyjátékosok: Kovács O., Paján, Ferkól, Hangody, Kovács R., Mátyás, Nyéki, Varga II Zs. Hétfőn csatlakozik a csapathoz: Jászberényi (kapus), Bárány, Vindisch, Katonás Az itt az amerikai Jeff Powersszel küzdő Steinmetz Barnabás (fehér sapkában) visszatér a válogatottba, jelenlétével még stabilabb lesz a védelem -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában