Ország-világ

2005.08.10. 00:00

Egy keréken száguldoznak

Budapest több kerületében rendeznek illegális motorversenyeket. A kétkerekűek nem csak a külvárosban száguldoznak. A rendőrség folyamatosan figyeli az összejöveteleket.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Nyugati téren is mindennapos a látvány: a motorosok elfoglalják a járdát a gyalogosok elől. Sokan panaszkodnak e miatt az áldatlan állapot miatt.
[/caption]Találkozunk az óra alatt, mondtuk egymásnak az egyetemi évek alatt a hétvégi bulik idején. Ebből mindenki be tudta azonosítani a találkozási pontot: a Nyugati teret. A Skála Metró melletti területre azóta más is szemet vetett. Legújabban a motorosok. A kétkerekű csodákat szinte mindennap ott látni kigyúrt fiatalemberek és csinos hölgyek társaságában. A felvonultatott járgányoknak nem mindenki örül. Sem a buszokat, sem a taxikat nem lehet megközelíteni tőlük. Ilyenkor a tér megkerülésével lehet csak célba érni. A vállalkozóbbak a motorlabirintuson is átvághatják magukat, azonban két szatyorral a kézben vagy babakocsival ezt már nem olyan könnyű véghez vinni. Még jó, hogy gyorsulási versenyeket nem rendeznek a körúton. A belvárosi forgalom ezt egykönnyen nem is tenné lehetővé, bár így is látni egy-két egykerekező „öngyilkosjelöltet”.

Budapesten az illegális versenyek sem ritkák. Rendszeres összejöveteleket tartanak a Hajógyári-szigeten, a IV. kerületi Óceán-ároknál, a XV. kerületi M3-as kivezetőnél és a Pólus Centernél is. A XXI. kerületben nem két-, hanem általában négykerekű motorokkal száguldoznak. – Tudunk róluk, figyeljük az illegális rendezvényeket – mondta lapunknak Szécsi Tibor százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője. A szabálysértők ellen meghozzuk a szükséges intézkedéseket. A Nyugati térnél térfigyelő rendszer is működik, ráadásul a pályaudvarnál folyamatos a rendőri jelenlét.

A gyülekezés azonban nem számít törvénybe ütközőnek. A motoros összejövetelek kapcsán az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is megszólalt. Lenkovics Barnabást a Gellérthegyvédő Egyesület kereste meg a Citadellánál rendszeresen megtartott találkozók miatt. Az erődítménynél már évek óta, minden hónap első szombat délelőttjén több száz kétkerekű jön össze. A járgányokkal néhány óra elteltével jönnek le a hegyoldalról. A dudálásból és a kipufogók robbanásából már elegük lett a környék lakóinak. A motorok korábban a Citadellát is megkerülték, ám amióta a Mottone Holdings Kft. egy rendezvény miatt sorompóval elzárta az utat, erre nincs lehetőségük.

– A szabad mozgáshoz való jog, a közlekedés szabadsága nem lehet korlátozhatatlan – mondta lapunknak Lenkovics Barnabás. – Más alkotmányos jogokat is figyelembe kell venni. Megkértem a belügyminisztert, vizsgálják felül az érintett jogszabályokat. Én megtiltanám, hogy a Citadellán motorostalálkozókat rendezzenek.

Egykor száguldozás volt a Tüskecsarnoknál is

Hosszú időn keresztül Lágymányoson, a Tüskecsarnoknál is rendeztek illegális gyorsulási versenyeket. A motorok az Info-parkhoz vezető szervizutat szemelték ki maguknak. Sötétedés után, a hét minden napján, folyamatosan ment a száguldozás. A rendőrség több esetben rajtaütésszerűen vonult a helyszínre. A versenyek megszüntetésében civilek és a XI. kerületi önkormányzat is szerepet vállalt. A problémát a sűrű ellenőrzések mellett végül három fekvőrendőr oldotta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában