Ország-világ

2005.08.26. 00:00

Egy romantikus olasz hölgy

Ma este mutatják be a Budaörsi Játékszínben Heltai Jenő halhatatlan vígjátékát, A néma leventét. Az Éless Béla rendezte darabban Nyertes Zsuzsa játssza a női főszerepet, Zilia Duca nemes olasz hölgyet.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="123"] „Zilia Duca szerepe minden színésznő álma, örülök hogy eljátszhatom”
[/caption]– Fantasztikus szerep, minden színésznő álma – állítja Nyertes Zsuzsa. – Ziliaként egy gőgös úrihölgyet kell eljátszanom, akiből a darab végére szerelméért mindent feláldozó nő lesz. Heltai története úgy kezdődik, hogy Mátyás király hadnagya, Agárdi Péter, itáliai szolgálata közben belém szeret. Mikor megvallja szerelmét, azt kérem tőle, hogy három évig ne szólaljon meg. Eltelik egy esztendő, és Agárdi még mindig néma. A király tízezer aranyat ígér annak, aki szóra bírja. Én, hallva kitartásáról, útra kelek Itáliából, mert biztos vagyok benne, hogy szerelmes szavamra megszólal a néma levente. Hogy végül sikerrel járok-e, az az előadáson kiderül.
Nyertes Zsuzsa nem először játszik együtt a darabot színpadra álmodó és Tiribi udvari bolondot alakító Éless Bélával, de mint rendezővel, ez az első közös munkája. – Éless Bélát hihetetlenül jó rendezőnek ismertem meg – mondja Zsuzsa. – Igazi színészbarát. A próbákon olyan jó hangulatot teremtett, ami ritkaságnak számít. Ráadásul nemcsak rendezőként, de szereplőként is részt vesz az előadásban.
A művésznő a nyárt is munkával töltötte. – Számtalan szabadtéri fellépésem volt, egyik városból a másikba utaztam – mondja. – Azért alakult így, mert olyan típus vagyok, akit ha hívnak, nem tud nemet mondani.
A nemsokára kezdődő évad sem ígérkezik Zsuzsának könynyűnek, hiszen a Karinthy Színházban a Szeressük egymást, gyerekek! című darabban, a Vidám Színpadon a tavalyi évadban bemutatott Tévedések vígjátékában játszik főszerepet. – A Legénylakás című új, zenés, romantikus vígjátékban is én kaptam meg az egyik főszerepet – újságolja.

Nyertes Zsuzsa

Budapest, 1958. december 14. 1983: a Színház- és Filmművészeti Főiskola, majd Vidám Színpad 1996-tól szabadúszó Filmek: Érzékek iskolája, Linda, Szegény Dzsoni és Árnika, Nyitott ablak, Hamis baba, A három testőr Afrikában

1983: a Színház- és Filmművészeti Főiskola, majd Vidám Színpad

1996-tól szabadúszó

Filmek: Érzékek iskolája, Linda, Szegény Dzsoni és Árnika, Nyitott ablak, Hamis baba, A három testőr Afrikában „Zilia Duca szerepe minden színésznő álma, örülök hogy eljátszhatom” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában