Ország-világ

2005.08.06. 00:00

Elszánt harc dúl a közrádió vezetéséért

Folytatódik a küzdelem a Magyar Rádió vezetéséért, miután Gellért Kis Gábor kuratóriumi elnök leállította a közmédia támogatásának folyósítását. – Teljesen döbbenten állunk a döntés előtt – kommentálta Révész Máriusz, a Fidesz sajtószóvivője lapunknak az eseményeket.

F. K.

– A kuratórium elnöke kuratóriumi határozat nélkül, saját hatáskörében tette, amit tett. A Fidesz nemzetközi fórumokhoz fordul a sajtószabadság ilyen durva megsértése miatt, tette hozzá a szóvivő. – Az MSZP pártállami időket idéző módon, maga akarja irányítani a médiát, hiszen a kormány gyenge teljesítménye miatt immár csak a kritikátlan propagandában bízhatnak – emelte ki Révész Máriusz.
Újhelyi István, az MSZP alelnöke szerint éppen itt az ideje, hogy a közmédia megszabaduljon az orbáni befolyástól. – A Fidesz értelmezésében a sajtószabadság intézménye a tőlük függő, általuk uralt, függetlenségüket csak külsőségeiben őrző médiát jelenti – nyilatkozta lapunknak Újhelyi István. – A Fidesz legutóbb akkor emlegette a sajtószabadságot, amikor a Magyar Televízióból kellett távoznia a már jobboldali szavazók számára is tűrhetetlen hangnemnek és stílusnak – tette hozzá az MSZP alelnöke.
– Ez az eset ismételten bizonyította a médiatörvény totális csődjét – mondta el lapunknak Hardy Mihály, a Magyar Újságírószövetség (MÚOSZ) alelnöke. – Pontosan az ilyen helyzetek kialakulásának veszélyére hívta fel a MÚOSZ a figyelmet, még a médiatörvény elkészülte előtt. Jelen állapotában a törvény alkalmatlan a feladatára.
Péntek délelőtt Hollós János, a Magyar Rádió ügyvezetéssel megbízott alelnöke immár azt a lehetőséget sem zárta ki, hogy peres úton rendezzék a kialakult helyzetet. Gellért Kis Gábor jövő héten kedden egyeztet Szili Katalin házelnökkel a Magyar
Rádió körül kialakult botrány ügyében. A találkozót már kedden leegyeztették – tette hozzá a rádió kuratóriumának szocialista delegáltja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában