Ország-világ

2005.08.03. 00:00

Fantom Merkel oldalán

Ritkán mutatkozik Joachim Sauer (a név savanyút jelent). Az egyetlen biztos időpont, amikor bizonyosan megjelenik a széles nyilvánosság előtt, a Bayreuthi Ünnepi Játékok megnyitója. Az utolsó csepp véréig Wagner-rajongó vegyészprofeszszor ezúttal is ellátogatott a „zöld dombra”, hogy megtekintse a Trisztán és Izolda – egyébként a rendezés koncepciója miatt nem túl fényes sikert aratott – bemutatóját, oldalán a feleségével. Akit nem teljesen mellesleg Angela Merkelnek hívnak, és akinek az ellenzéki CDU elnökeként nagy esélye van arra, hogy az ősztől betöltse Németország kancellárjának tisztét.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Angela Merkel és férje (bal oldalon) együtt sörözött a müncheni Oktoberfesten a Stoiber házaspárral
[/caption]A politikusnő második férje nem szereti a reflektorfényt. Szívesebben időzik laboratóriumában vagy a berlini Humboldt Egyetem előadótermének padsorai előtt. Az egyetlen kivétel tehát Németország kiemelkedő társadalmi eseménye, a fesztiválmegnyitó, no meg a Trisztán, amely ráadásul a feleség nagy-nagy kedvence is.
A kefefrizurás professzorról a Die Presse című osztrák lap így írt: „A fantom Merkel mellett”. Az újságnak kitűnő összehasonlítási alapja van: hasábjain Dennis Thatcherrel, a brit Vaslady férjével veti össze, aki a legszívesebben egy gintonik társaságában időzött, nem sok érdeklődést mutatott az asszony ügyei iránt, sokan egyenesen fantomnak tartották. „Az én személyem semmilyen kapcsolatban nem áll Angela Merkel politikai munkájával. Éppen ezért a nyilvánosság közömbös számomra” – mondta az ötvenöt esztendős tudós, akinek azonban a közeljövőben mégiscsak meg kell barátkoznia egynémely nyilvános kötelezettség gondolatával.
A vegyész és a fizikusnő a kelet-berlini tudományos akadémián ismerkedett meg, és 1998-ban csöndben házasodott össze, rokonok, tanúk nélkül. Csak a Frankfurter Allgemeine Zeitungban adtak föl egy apróhirdetést: „Összeházasodtunk”. Mindkettejüknek ez a második házassága, Herr Sauernak az előző feleségétől van két fia. Angela asszony odavan az ő Achimjáért, ahogy becézi a férfit, akit „príma fickónak” nevezett egy tévéshow-ban, „ő az én átjáróm a normális életbe”. Nagyra értékeli lazaságát és kiegyensúlyozottságát.
A hétvégeket az uckemarki Templinben, Merkel szűkebb hazájában lévő dácsájukban töltik, ahol saját bevallásuk szerint élvezik a saját főzésű házikosztot. Szabadságra pedig a Dolomitokba vagy Svájcba utaznak, szenvedélyes túrázók. Ezt a programpontot idén nyáron a választási kampány miatt minden bizonnyal törölniük kell. Merkel bevallja, hogy szívesen töltene több időt az urával. Ám ha kancellár lesz, átmenetileg erről is le kell mondaniuk. Ráadául a hivatalos látogatások, utazások alkalmával Herr Sauer számára a diplomáciai életben szokásos „hölgyprogramok” is nehezen képzelhetők el – eltekintve egy-egy estétől a milánói Scalában vagy a bécsi Staatsoperben.

Az egyetlen biztos időpont, amikor bizonyosan megjelenik a széles nyilvánosság előtt, a Bayreuthi Ünnepi Játékok megnyitója. Az utolsó csepp véréig Wagner-rajongó vegyészprofeszszor ezúttal is ellátogatott a „zöld dombra”, hogy megtekintse a Trisztán és Izolda – egyébként a rendezés koncepciója miatt nem túl fényes sikert aratott – bemutatóját, oldalán a feleségével. Akit nem teljesen mellesleg Angela Merkelnek hívnak, és akinek az ellenzéki CDU elnökeként nagy esélye van arra, hogy az ősztől betöltse Németország kancellárjának tisztét.

Gyulay Zoltán Angela Merkel és férje (bal oldalon) együtt sörözött a müncheni Oktoberfesten a Stoiber házaspárral -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában