Ország-világ

2005.08.13. 00:00

Hagyj, drágám, fáj a fejem!

Néha komoly megpróbáltatást jelent a hölgyeknek a menstruációs időszak. Hormonháztartásuk megváltozik, érzékenyebbé válnak, s nem ritkán erős fájdalmakkal kell megküzdeniük. A figyelmes férfi segít a bajban.

Árvay N. Tivadar

„Ugyan, drágám! Ne hisztizz már!” – kapják fel a vizet a férfiak, amikor párjuk hirtelen nyűgössé, kukacoskodóvá válik. Pedig szó sincs nyafogásról. A menstruáció alatt és az azt megelőző napokban minden nő megváltozik. Szervezetükben tombolnak a hormonok, és a fizikai fájdalmak, kellemetlen tünetek mellett a lelkük is háborog. Semmihez nincs kedvük.

A megszokott és máskor könnyedén végzett napi tennivalók teherré válnak, sőt az is előfordul, hogy indokolatlanul megbántják kedvesüket. Rossz esetben a levertséghez fájdalom társul, hol a fejük, hol a derekuk fáj, máskor a hasuk rakoncátlankodik. Mit tegyen a férfi, a mindkettőjük számára keserves napokon? Legyen nagyon türelmes. Az erősebbik nem nehezen tudja elképzelni, hogy milyen megpróbáltatást jelent párjuk számára ez az időszak. Leírni szinte lehetetlen, hiszen ahány ember, annyi fajta kellemetlenség létezik. Leginkább talán egy duhajul átmulatott éjszaka utáni másnappal vagy egy makacs gyomorrontással szemléltethetnénk, hogy min megy keresztül partnerünk a menstruáció idején. A nők lelke ilyenkor sérülékeny, akár egy hímes tojás, a legapróbb fricskát is hatalmas sértésként élik meg. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az olykor fájdalmas tüneteket produkáló időszak alatt nem jelenthetnek beteget. Ugyanúgy helyt kell állniuk a munkahelyükön és otthon, mint a többi napon.

A megértő férj és barát ilyenkor igyekszik levenni a terheket partnere válláról. Munka után elvállalja a bevásárlást, s ha nem is főzi meg a vacsorát, azért segédkezik a konyhában és a terítésnél. Sokszor már az is elég, ha társa mellett van, figyel rá, időnként gyengéden végigsimítja a hátát. A törődés és a figyelem nyugtatóan hat a hölgyekre. A mosogatás ilyenkor férfimunka, köszönje meg a vacsorát és zavarja gyengéd, de határozott szavakkal pihenni kedvesét.

A fájó deréknak kimondottan jót tesz egy óvatos masszázs. Hagyja, hogy párja vezesse a kezét, mert bizonyos pontok ilyenkor különösen érzékennyé válnak, nem biztos, hogy mindenhol dögönyözheti őt. A masszírozás a fejfájást is gyorsan megszünteti, arra figyeljen, hogy ne okozzon fájdalmat az erősebb, durvább mozdulatokkal. A levertségen kiadós esti sétával és beszélgetéssel lehetnek úrrá. Az iskolában jellemző volt, hogy a lányok felmentést kértek tornából ezekre a napokra. Sokan gondolják, hogy a mozgás és a sport nem tesz jót a menstruáció alatt, pedig ennek épp az ellenkezője igaz. A lustálkodás helyett vegye rá partnerét egy kiadós kocogásra vagy izzasztó edzésre. A torna után kedvese felüdül, s másnapig mintha elfújták volna gondjait.

S végül ne legyen anyámaszszony katonája. A hölgyek a nehéz napokon harapósabbak, de ugyanúgy szeretik önt. Előfordulhat, hogy egy-egy fájdalmas órát szívesebben töltenek magányosan, a tévé előtt ülve vagy csendben elmélázva. Ne erőltessen beszélgetést, és főleg ne közeledjen túlzott hévvel, ha látja, hogy ezzel felbosszantja őt!

Tényleg baj a havibaj?

A menstruáció, magyarul havi vérzés kifejezés a latin hónap (menses) szóból ered. A fiatal lányok többsége úgy találkozik először ezzel a jelenséggel, hogy előtte semmiféle felvilágosítást nem kap. Közülük sokan félve élik át az első ciklust, hiszen korábban csak „havibajról” és a vele járó kellemetlenségekről hallottak. A vérzés és a szervezet ismeretlen reakciói önmagukban is bizonytalanságot okoznak. Ha nincs kihez fordulniuk, rögzülnek a rémes emlékek. Pedig a vérzés normális jelenség, azt jelzi, hogy szervezetük jól működik, készen áll egy baba kihordására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában