Ország-világ

2005.08.17. 00:00

Házakat, utcákat öntött el az országos eső

BAMA

– A tegnapi esőzések kapcsán  főként négy megyéből érkeztek bejelentések: Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyéből – mondta Dobson Tibor. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tegnap este hozzáttette, hogy Borsodban még esik az eső, a többi helyen az esőzés intenzitása csökkent. Az esti híradások szerint valamelyest normalizálódott a helyzet a leginkább érintett Edelényben. Molnár Oszkár, a település polgármestere arról számolt be, hogy a Sápi-patak áradása miatt egy családot kellett ideiglenesen kiköltöztetni, őket rokonok fogadták be éjszakára. Két utcát tegnap még víz borított, de az eső elállt, így a víz szintje folyamatosan csökken.  Boldván körülbelül húsz házat vesz körbe a víz, ezért a területen folyamatosan szivattyúznak.

A kedélyek a településen az újabb árvíz idején magasba csaptak: egy szivattyú sem működik Boldván Csabai Gyula polgármester közlésével ellentétben – állította a Független Hírügynökségnek egy helyi lakos, aki szerint ha a korábbi esőzésekkor kiszakadt gátat néhány teherautónyi földdel helyreállítják, nem árasztotta volna el egy hónapon belül másodszor is a víz a romatelepet. A polgármester mindezt cáfolta. Hozzátette: egy olyan gátrendszer kiépítéséhez, amely megvédené a települést, 70 millió forintra lenne szükség. Borsodban emellett segítséget kértek Homrogdról, Kupáról, Alsóvadászról, Mádról és Tállyáról is.

A Hajdú-Bihar megyei Polgáron harminc-negyven lakóház udvaráról szivattyúzták tegnap a vizet. Kitelepíteni senkit sem kellett, és az érintett részeken személyi sérülés sem történt. A hétfő éjszakai esőzés ismét nem kímélte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszállást sem: 44-90 milliméter eső esett rövid idő alatt. Kedd délig 55 lakóházat öntött el, illetve veszélyeztetett a víz. Több lakásba betört az ár: ezek közül nagyon sok a szilárd alapozás nélküli vályogház. Palágyi Gábor polgármester elmondta: harmadfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelnie. A megyében Karcagon és Berekfürdőn is bőven akadt dolguk a tűzoltóknak.

Egerben lakóházakat és pincéket öntött el a sár a hétfő délutáni felhőszakadás következtében. A lakók a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársaival igyekeztek úrrá lenni a helyzeten, homokzsákokkal védekeztek az ár ellen. Az önkormányzat megbízásából még tegnap is dolgoztak a markológépek, szedték ki a hordalékfogókból és a feliszapolódott árkokból a sarat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat lapunkat úgy tájékoztatta, a Kárpát-medence felett örvénylő ciklon okozza a csapadékos időjárást. Ez az időjárási képződmény úgy jön létre, hogy az északról érkező hűvös levegő hazánk felett találkozik a délről jövő, magas páratartalmú légtömegekkel. Az összegyűlő és a települések irányába folyó eső ilyenkor jellemzően a hegyvidékeken okoz gondot, mivel a magasan fekvő részekről felgyorsulva vág utat magának az alacsonyabban fekvő területek felé. A tájékoztatás szerint a mai napon további eső várható, de az időjárás enyhül: a hét végén már nem hullik jelentős mennyiségű csapadék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában