Ország-világ

2005.08.25. 06:28

Hiller: munkakapcsolat volt

Sz. Sz.–L. J.

Tegnap inkább a romániai szálai kerültek előtérbe az úgynevezett magyarországi „kémügynek”. Az egész Szatmári-ügy olyan, mint egy detektívregény – nyilatkozta bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla, az RMDSZ elnöke, aki magyarországi látogatásai alkalmával, a kémkedéssel gyanúsított Sz. I. férjét, Szatmári Tibort rendszeresen úgy mutatta be, mint az RMDSZ budapesti nagykövetét. Markó az esetre nem kívánt külön reagálni, annyit jegyzett meg, nagyon reméli, hogy a két ország közötti kapcsolat olyan jellegű, hogy nincs szükség kémekre.

Közben a romániai sajtó ismét behatóan foglalkozott az üggyel. Az Evenimentul Zilei felkereste Szatmári Tibor Kolozsváron élő szüleit, akik nehezen hiszik, hogy fiúk és menyük a román titkosszolgálatnak dolgozott volna. „Amióta az esetről hírt adott a sajtó, folyamatosan gyötrődöm – vallotta Szatmári Tibor édesanyja. – Azon gondolkodom, vajon hogyan volt lehetséges, hogy a menyem, bárhová is került, mindig vezető beosztást kapott. De ennek ellenére nem hiszem, hogy megcsalta volna a fiamat.”

A Krónika tudni véli, hogy Markó Béla már korábban is erélyes hangon kérte számon Verestóy Attilán, miért nem értesítette őt arról, hogy Szatmári a titkosszolgálatnak dolgozik. Verestóy szenátor ugyanis tagja annak a parlamenti bizottságnak, amely a Román Hírszerző Szolgálat fölött a felügyeletet gyakorolja. Viszont itthon nem kerültek elő további fejlemények a kémügyben.

Tegnap mindössze Hiller István MSZP-elnök nyilatkozott arról, milyen kapcsolata volt a kémgyanúba keveredett nővel. – „Ténykérdés, hogy nem volt semmilyen kapcsolat Szatmári Ildikó és közöttem. Tíz hónapon keresztül az Oktatási Minisztériumban együtt dolgoztunk, utána én a Kulturális Minisztériumba kerültem. Ennyi a történet.” – Hiller István hozzátette: az ő zsánere egyébként is a szőke, zöld szemű hölgy, ilyen a felesége, akivel volt és van intim kapcsolata. – Még egyszer mondom, nekem ebben az ügyben semmilyen titkolni valóm nincsen, az igazat mondom, de a továbbiakban nem is nagyon kívánok ezzel foglalkozni. A kampány előtt úgy érzem, hogy ez valamiféle figyelmeztetés is, hogy vannak, akik ilyen stílusú kampányt akarnak – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában