Ország-világ

2005.08.13. 00:00

Kétszázmilliót kérhetnek a kisvállalkozások

Kutatásfejlesztést végző kis- és középvállalkozások kérhetnek október 28-ig vissza nem térítendő támogatást az államtól.

K. E.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mostani bejelentése szerint összesen 200 millió forint áll a pályázók rendelkezésére. Ez nem több mint húsz-harminc ötlet megvalósításához lehet elég. Ugyanis a támogatás felső határa 25 millió forint, ezen belül azonban az egyes jogcímeken legfeljebb 3–15 millió forint kérhető.

Elsősorban találmányok külföldi iparjogvédelmi oltalmának megszerezésére és fenntartására. Erre pályázónként 15 millió forint jut, és ehhez a teljes költségek 80 százalékát állja a központi költségvetés, tehát 20 százalékos a kötelező önrész. Továbbá kérhető támogatás a találmányhoz kapcsolódó kísérletekre, a termék formatervezésére, a prototípus elkészítésére és a találmány értékesítéséhez szükséges piackutatásra, marketingre. Ezekre a kötelező önrész 50 százalék, és együtt legfeljebb 15 milliót adnak, ám csak piackutatásra, marketingre hárommilliót.

A napokban hirdették meg – a tervezett októberi időpont előtt – ismételten a kis- és középvállalkozások legnépszerűbb európai uniós pályázatát is. Az eddig beadott összes uniós pályázat egyharmada a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai hátterének fejlesztését támogató felhívásra érkezett. A kiírás második szakaszában, augusztus 15-től szeptember 16-ig lehet új pályázatokat beadni. Az elbírálás szakaszos, a döntés 2006. január közepén várható. A felhívás eredeti meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló, erre az évre tervezett keretösszeg 6,8 milliárd forint volt. A most újra nyitott fejezetben elsősorban gépek és berendezések beszerzéséhez lehet vissza nem térítendő támogatást szerezni, a tervezett beruházás teljes költségeinek 35 százalékáig, minimum 1 millió, maximum 25 millió forintot.

K. E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában