Ország-világ

2005.08.16. 00:00

Kulcsár önmagát hallgatja ki?

Ma Magyarországon sem a rendőröknek, sem az ügyészeknek nem tanítják meg, hogyan kell kérdezni egy kihallgatáson. Ez vezethetett az ügyészség betlijéhez Kulcsár Attila ügyében.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az ügyészek néha tegezték, néha magázták Kulcsár Attilát. Az ügyészség szerint lehet jó is a kapcsolat vádló és vádlott között.
[/caption]A szakértők egyetértenek: hihetetlen dolgot láttak vasárnap este a Szólás szabadsága című tévéműsorban. Friderikusz Sándor részleteket mutatott be Kulcsár Attila 2004. június 9-én a Fővárosi Főügyészségen videóra vett vallomásából. A 2 óra 44 perces kihallgatáson a K&H Equities különösen nagy értékű sikkasztással gyanúsított volt üzletágvezetője, ügyvédje, Zámbó Gyula, valamint Ihász Sándor, akkor még osztályvezető ügyész, ma már fővárosi főügyész, két ügyész és a gépírónő vett részt. Az adásban Kabódi Csaba, az ELTE büntető-eljárásjogi tanszékének vezetője kétszer is megismételte, hogy a látottak leginkább arra emlékeztetik, amikor az egyetemen szituációs gyakorlatot tartanak, és az egyik szituáció paródia. Kacziba Antal, az ORFK egykori bűnügyi főigazgatója pedig azt mondta, a látottak leginkább egy értekezletre, egy igazgatótanácsi ülésre emlékeztették, és nem kihallgatásra. A felvételen Kulcsár Attila, ügyvédje, Zámbó Gyula és az ügyészek gyakorlatilag közösen fogalmazzák meg Kulcsár vallomását. Előfordul, hogy az ügyvéd diktál, máskor Kulcsár maga mondja számítógépbe szavait, holott a jegyzőkönyvet az ügyészeknek kellene vezetni.

Az egyik bejátszáson az ügyészek egy olyan kimutatást mutatnak Kulcsárnak, amelynek tartalmáról a felvétel tanúsága szerint sem az ügyészeknek, sem a gyanúsítottnak fogalma sincs. Ezt a bejátszást Kacziba egyenesen elképesztőnek nevezte, mint ahogy azt is, amikor a kihallgatást vezető ügyész Kulcsár egyik mondatára megjegyzi: „Ez nekem még nem elég jó”. A tábornok elképedését csak fokozta, amint a vezető ügyész gyakran „izével” váltott ki bizonyos eszébe nem jutó szavakat. A szakértők kijelentették: a büntetőeljárási törvény (Be.) nem biztosítja a sugdolózás jogát, még kevésbé a diktálás jogát. A bemutatott felvételeken ugyanis látható, amint Kulcsár és védője többször is összehajolva megbeszéli, hogy Kulcsár mit is mondjon jegyzőkönyvbe, amit aztán be is diktál. Kabódi Csaba összegzésképpen azt mondta: a teljes felvétel hiányában nem mondhatja azt, hogy törvénysértőek a látottak, ám mindenképpen egy formai hibákkal teli kihallgatást rögzítettek videóra.

Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatása törvényes, szakszerű és eredményes volt, a vádhatóság felháborítónak tartja és viszszautasítja a ránézve rágalmazó jellegű nyilatkozatokat – tudatta a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel. A Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorának vasárnapi adásában elhangzottakat – tekintve, hogy az eljárás jelenleg vádemelési szakaszban van – a gondos szakmai döntés befolyásolását célzó megnyilatkozásként értékelik. A kiragadott részletekre alapítottan az eljáró ügyészekre – és az ügyészség egészére – nézve rágalmazó jellegű, a hatályos törvény ismeretét nélkülöző véleményt megfogalmazó nyilatkozatokat felháborítónak tartjuk és visszautasítjuk – áll a főügyészség közleményében.

Farkas Ákos, a miskolci egyetem állam- és jogtudományi karának büntető-eljárásjogi és büntetés-végrehajtási jogi tanszékvezetője az Origónak elmondta, hogy nem lepte meg a kihallgatást végző ügyészek viselkedése a felvételeken. „Ma Magyarországon ugyanis sehol, sem a leendő rendőröknek, sem a leendő ügyészeknek nem tanítják meg, hogy hogyan kell kihallgatni” – közölte. A tanszékvezető tapasztalatai szerint a kihallgatók sokszor nincsenek tisztában a kihallgatás technikájával, a megfelelő taktikák alkalmazásával. „Vagy megtanulják az évek során a gyakorlatban vagy nem. Sokan egyszerűen nem tudnak jól kérdezni” – fogalmazott. A tanszékvezető szerint nem véletlen, hogy például Angliában és Németországban interjú néven külön oktatják ezt a leendő ügyészeknek.

Egyébként lapunknak úgy fogalmazott egy névtelenséget kérő ügyész, hogy a vádemelés során korrigálhatók a formai hibák. A videofelvétel Kulcsár vallomássorozatának legelején készült, a felvétel és az arról készült írásos jegyzőkönyv akár ki is zárható a bíróságnak majd átküldendő bizonyítékok sorából. Azaz várható, hogy azt már az ügyészség sem fogja bizonyítékként kezelni. Informátorunk úgy véli: a többi vallomás is kerek egészet alkot, és megállja majd a helyét a bíróságon.

Kulcsár védője, Zámbó Gyula lapunknak kifejtette, hogy védence két törvény adta lehetőséget kombinált, amikor csak az ügyészeknek volt hajlandó vallomást tenni. A gyanúsított a nyomozás során bármikor megtagadhatja a vallomástételt, valamint bármikor meg is gondolhatja magát és vallomást tehet. Ugyanakkor joga van a büntetőeljárási törvény szerint kihallgatást kérni a nyomozást irányító és egyben felügyelő ügyésztől. Az ügyész ezt nem is tagadhatja meg tőle. Kulcsár 2004. május 19-én írásban vallomást tett a Fővárosi Főügyészségnek címezve. A hét gépelt oldalas levélben öszszefoglalta, hogy szerinte miként is történt a terhére rótt sikkasztás. E vallomásában szögezi le, hogy a rendőröknek nem kíván vallomást tenni, mivel nem bízik bennük. Az ügyészségen azonban hajlandó részletes, feltáró vallomást tenni. Mindezt abban a reményben, hogy az ügyészség támogatja majd az ellene hozott kényszerintézkedés (előzetes letartóztatás) enyhítését, illetve jelzi, hogy szeretne lemondani a tárgyalásról. Erről azonban, úgy tűnik, nem mondhat le, hiszen a várható vád büntetési tétele több lesz, mint 8 év. A büntetőeljárási törvény szerint pedig ez kizárja, hogy valaki lemondjon a tárgyalásról, és csak a várható büntetési felső tétel harmadát kapja meg. Zámbó Gyula szerint az ügyészek nem örültek annak, hogy Kulcsár csak nekik hajlandó vallani, ám a nyomozás eredményessége érdekében vállalták a nyomozás e részének átvételét a rendőrségtől. A törvény egyébként erre is lehetőséget ad.

A vallomás elektronikus eszközzel is rögzíthető, ez egyébként nem kötelező, csak lehetőség, ám minden esetben írásban is rögzíteni kell azt. Az írásban lefektetett jegyzőkönyvet a kihallgatás vezetője fogalmazza meg, ám a terhelt maga is önállóan, összefüggően előadhatja azt, mintegy maga diktálva jegyzőkönyvbe álláspontját. Egyébként az ügyvéd úgy véli, hogy a videovallomás, illetve az írásos jegyzőkönyvek egy részletének nyilvánosságra kerülése nem befolyásolja az ügyet, ám nem örül a nyilvánosságnak. Mint mondta: a jegyzőkönyvek nem a nyilvánosság, hanem a bíróság számára készülnek, azokat egy egységben kell kezelni, és nem nyilvános vitát kell folytatni róluk.

Mit is csinált Kulcsár Attila?

Kulcsárt 20,8 milliárd forintra elkövetett sikkasztással gyanúsítják, amivel 10,7 milliárd forint kárt okozott. A gyanúsított a befektetők pénzét nagyrészt a befektetők tudta nélkül, sajátjaként használta, befektette, elsikkasztotta. 1998–2002 között kisbefektetők, magánszemélyek, kisebb társaságok K&H Equitiesnél vezetett számláiról tüntetett el pénzeket. Egyetlen nagybefektető volt érintve, a Betonút Rt., 2002 áprilisától 2003 februárjáig szinte csak a Betonút Rt. számláit csapolta meg, 2003 áprilisától pedig az Állami Autópálya-kezelő számlájához is hozzányúlt.

Baloldali politikusok a jegyzőkönyvekben

Kulcsár Attila terhelő vallomást tett Puch Lászlóra, az MSZP pénztárnokára, országgyűlési képviselőre és Baja Ferenc szocialista országgyűlési képviselőre is. Őket azonban még tanúként sem hallgatta ki a Fővárosi Főügyészség. Ma még senki nem tudja megmondani, hogy a képviselők esetében illetékes Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a főügytől függetlenül kéri-e majd Puch és Baja mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűléstől. A várakozó álláspont már csak azért is érdekes, mert például Kodela László, a MeH akkori helyettes államtitkára a főügy gyanúsítottja lett, csakúgy, mint Mészáros János MFB-igazgatósági tag, vagy éppen Kelemen László ügyvéd. Ők is a baloldalhoz közelállónak mondhatók. És ellenük is csak Kulcsár vallomása szól. Csakúgy, mint a brókerbotrány mellékszálát jelentő két, már folyó per vádlottja, Bácskai János rendőr dandártábornok és Molnár Csaba rendőr alezredes ellen.

Módosításra szorul a büntetőeljárási törvény

Egyre több jogalkalmazó, elsősorban rendőrök, ügyvédek, a büntetőeljárásról (Be.) szóló törvény ismételt módosítását tartják szükségesnek. Abban is az ügyész szerepének újragondolását, illetve az ügyész feletti ellenőrzés fokozását tartják elengedhetetlennek. A legutóbbi módosítás során került bele a Be.-be az ügyész önálló, korlátlan nyomozati jogköre, a nyomozóügyész fogalma. Bár a módosításban már szerepel a vizsgálóbíró fogalma, a jogosítványai a jogalkalmazók szerint még nem elég „erősek”. Az újabb módosítással egyértelműen le kellene szabályozni, hogy a vizsgáló- bíró az ügyész felügyelője, ellenőrzője, ha kell, felelősségre vonója a nyomozás során.

Kerék Csabától Lamperth Mónikáig

Kerék Csaba a Britton Kft. ügyvezetője, egyben a nemzetközi Britton cégcsoport magyarországi képviselője. Kulcsár Attila vallomásában őt nevezi meg értelmi szerzőnek. Kerék közgazdász, üzletember. A rendszerváltás óta több olyan üzletben is felmerült az ő vagy valamelyik üzleti érdekeltsége neve, amely főleg baloldali politikusokhoz kapcsolható. A Kulcsár által emlegetett Puch László is kapcsolatban állt vele, illetve a Brittonnal. Sikkasztással, pénzmosással gyanúsítják. Lamperth Mónika belügyminiszter férjének, Jegesy András ügyvédnek Kulcsárral való állítólagos kapcsolatát a Fidesz „favorizálja”. Lamperth Mónikát lemondásra is felszólították, mivel szerintük tettenérhető az üzleti kapcsolat az ügyvéd és az álbróker között. A BM Kommunikációs Főigazgatósága közleményben cáfolta mindezt. Szerintük csak Jegesy korábbi ügyvédtársa, Pallos Dénes kötött helyiségbérleti szerződést még 2002-ben a Britton Kft.-vel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában