Ország-világ

2005.08.16. 00:00

Meggyilkoltak egy rabot a cellájában

Megerősítette lapunknak a rendőrség: emberölés miatt indítottak nyomozást a sándorházai börtönben meghalt rab ügyében. Többet hírzárlatra hivatkozva nem kívántak elárulni.

Nagy Eszter Dóra

Két napja még azt a nem hivatalos választ kaptuk a rendőrségtől: nem egyértelmű, hogy öngyilkosság vagy emberölés okozta a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézet sándorházai egységében egy elítélt halálát.
A harminckilenc éves fogvatartott holttestét szombat reggel találták meg a zárkájában. Hétfőre bebizonyosodott: a férfi gyilkosság áldozata lett. – Emberölés miatt indítottunk nyomozást – mondta lapunknak R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Többet azonban nem kívánt elárulni, arra hivatkozva, hogy az ügyben hírzárlatot rendeltek el. Így egyelőre azt sem lehet pontosan tudni, hogyan végeztek a férfival. Nem tudni, ki volt az áldozat és miért ült.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága lapunk megkeresésére válaszul közleményt juttatott el hozzánk. Ebben is az szerepel, hogy a hozzátartozók engedélyének hiányában nem adnak információt az elhunyt fogvatartottról. Azt azonban elárulták: az ügyben az országos parancsnok vizsgálatot rendelt el. Úgy tudjuk, a nyomozást a rendőrök pontosan ugyanúgy folytatják le, mintha nem egy zárt intézetben, hanem azon kívül követték volna el a bűncselekményt. Így volt helyszínelés is a rácsok mögött, várhatók még tanúkihallgatások és egyéb nyomozati cselekmények is.

A büntetés-végrehajtási intézetekben kevés bűncselekményt követnek el. Gyilkosság például az elmúlt évtizedekre visszamenőleg nem történt a rácsok mögött. Csak tavaly azonban több mint félszáz súlyos testi sértést követtek el. A statisztikából kiderül az is, hogy 2004-ben huszonöt szemérem elleni erőszakot, hatvannégy kényszerítést jegyeznek. A büntetés-végrehajtási intézetekben a rendkívüli, szabályzat- és jogszabályellenes esetek közé tartozik még a közveszélyokozás, a gyújtogatás is. Tavaly tizenkét ilyen eset történt. Szökni heten próbáltak.

A Pálhalmán történtek miatt megvizsgáltuk azt is, hányan haltak meg tavaly a börtönökben. 2004-ben összesen ötvenketten vesztették életüket büntetés-végrehajtási intézetben. Többségük szív- és keringési megbetegedésben, illetve daganat miatt. Hatan önkezükkel vetettek véget életüknek. Jellemző bűncselekmény még a büntetés-végrehajtási intézetekben a kábítószer-fogyasztás, erről júliusban nemzetközi konferenciát is tartottak Budapesten. Igaz, hazánkban viszonylag kevés az ilyen típusú eset, de mint arról korábban lapunk is beszámolt, idén eddig már hat fogvatartottnál találtak drogot. Mobiltelefont viszont ennél jóval többet, a júliusi adatok szerint 407 készüléket foglaltak le az őrök. A büntetés-végrehajtási intézetekben bűncselekményt elkövetők szigorúbb szankciókra számíthatnak, mint a rácsokon kívül élő társaik. Amellett ugyanis, hogy büntetőeljárást indítanak ellenük, még belső vizsgálat, illetve fegyelmi eljárás is vár rájuk.

Fogvatartott alvilági leszámolása

A Budapesti Fegyház és Börtönben ötéves szabadságvesztését töltő és a szervezett alvilággal összefüggésbe hozott Döcher Györgyöt 1999 februárjában, az intézetből való eltávozása során lőtték agyon. Ekkor még fogvatartott volt. Egy külvárosi presszóban ült bolgár társával, a gyilkosság egyértelműen leszámolásra utalt, mert a tettest a Döchernél levő pénz nem érdekelte. Döchernek engedélyezték, hogy külső munkahelyen dolgozzon. Annak ellenére, hogy igen súlyos bűncselekmények miatt, többek közt zsarolás, robbanószerrel való visszaélés és személyi szabadság megsértése miatt ítélték el. Az indok az volt, hogy könnyebben visszailleszkedhessen a civil életbe, ráadásul jó magaviselete is alátámasztotta ezt. Döcher emellett havonta legfeljebb négyszer 24 órát szabadlábon tölthetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában